Fókuszban az állami vállalatok

2018-10-01 14:04   |   Feltöltötte: Petrik Judit

Az Állami Számvevőszék 2018. szeptember 27-én szervezte meg negyedik, közpénzügyi vezetőképzéssel egybekötött „Jó gyakorlatok” konferenciáját. A számvevőszéki ellenőrzéseken tapasztalt jó gyakorlatok terjesztése ezúttal az állami tulajdonú gazdasági társaságok körére irányult. A konferencián vendégelőadónk a tulajdonosi joggyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea volt, valamint a számvevőszéki ellenőrzés során "jó gyakorlat"-ként megismert HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója, Szepessy Kornél volt. A konferenciát Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg előadásával, majd Nagy Imre felügyeleti vezető ismertette az ellenőrzési-, és Pulay Gyula integritás igazgató és az integritás felmérési tapasztalatokat.

Az Állami Számvevőszék tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. Ennek érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel 2016. február 1-jével létrehozta a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket, majd 2016 szeptemberében elindult közös képzési programjuk. Az összesen 50 órás, háromnapos jelenléti és online képzési program kifejezetten a költségvetési intézmények, és a részben vagy egészben köztulajdonú gazdasági társaságok első számú vezetői számára készült, az ő munkájukat kívánja segíteni.

 

A képzési programba történő bekapcsolódás lehetőségét az ÁSZ az utóbbi időszakban ellenőrzött szervezetek elsőszámú vezetőinek ajánlja fel, témakörönként: 2017 októberében elsőként a múzeumok igazgatói, főigazgatói részére; 2018 márciusában a gyermekvédelmi és szociális intézmények vezetőit szólította meg; 2018 májusában az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetői számára indult számvevőszéki képzés.


Az Állami Számvevőszék 2017-ben elvégezte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. ellenőrzését. A társaságot, illetve tulajdonosi joggyakorló szervezeteit „jó gyakorlat”-ként azonosította az ÁSZ, így került felkérésre előadás megtartására a társaság vezérigazgatója, Szepessy Kornél a „Jó gyakorlatok” szeminárium sorozat 2018. szeptember 27-i „Fókuszban: az állami vállalatok” című konferencián. A konferencia másik vendég előadója az állami vállalatok többségi tulajdonosi joggyakorlója, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea volt.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


A konferenciát hagyományosan Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője nyitotta meg és vezette le. A konferencia vendég előadói a felelős vállalatirányításról és vagyongazdálkodásról, valamint az állami tulajdonosi joggyakorlás változásairól tartottak előadásokat, míg a számvevőszék előadói részéről az állami tulajdonú gazdasági társaságok etikus vezetéséről, a számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatairól, és az állami tulajdonú társaságok integritás felmérésének tapasztalatairól hallhattuk a számvevőszék szakembereit.

 

A konferencia programját itt érheti el:
Fókuszban az állami vállalatok konferencia programja

 

A konferencián elhangzott előadásokról tudósításaink, illetve az egyes előadások anyagai itt érhetőek el:

 

Dr. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadásáról szóló hír itt érhető el:

Domokos László előadásáról szóló hír

Dr. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadása itt érhető el:

Etikus vezetés az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál

 

Dr. Nagy Imre, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetőjének előadásáról szóló hír itt érhető el:

Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai
Dr. Nagy Imre, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetőjének előadása itt érhető el:

Fókuszban az állami vállalatok - Ellenőrzési tapasztalatok

Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatójának előadásáról szóló hír itt érhető el:

Az állami vállalat felelős vállalatirányítása, vagyongazdálkodása
Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatójának előadása itt érhető el:

HungaroControl - Az állami vállalat felelős irányítása/vagyongazdálkodása

Dr. Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetőjének előadásáról szóló hír itt érhető el:

Az állami tulajdonú társaságok integritás felmérésének tapasztalatai
Dr. Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetőjének előadása itt érhető el:

Az állami tulajdonú gazdasági társaságok integritás felmérésének tapasztalatai

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter előadásáról szóló hír itt érhető el:

A nemzeti vagyonnal történő gazdálkodás tulajdonosi megközelítése és felelőssége

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter előadása itt érhető el:
Centralizált állami portfoliókezelés