Fókuszban a költségvetési politikával kapcsolatos ellenőrzések

2018-05-17 14:01:00   |   Feltöltötte: Kispéter Adél

A költségvetési politika ellenőrzési hálózatának közelmúltbeli szemináriuma egyértelműen kimutatta, hogy az uniós tagállamok legfőbb ellenőrzési intézményei gyakran ellenőrzik a fiskális politikával kapcsolatos kérdéseket. Egyes ellenőrzések értékelik az uniós jogszabályokkal kapcsolatos költségvetési szabályok betartását. Az egyéb ellenőrzések bizonyos fiskális politikai intézkedések végrehajtására összpontosítanak.

Az EU Kapcsolattartó Bizottság által létrehozott Költségvetési Politika Tudáshálózat május 4-én tartotta éves szemináriumát Párizsban. A szeminárium napirendjét két fő téma köré csoportosították: az EU-együttműködés és az európai gazdasági kormányzás, valamint a nemzeti költségvetési politika és költségvetés-tervezés.

Az első csoportban a bankunió szabályozás végrehajtása volt a fő téma, tekintettel arra, hogy a Tudáshálózathoz csatlakozott számvevőszékek egy része ún. párhuzamos ellenőrzést hajtott végre a bankfelügyelet és a banki szanálások új szabályai kezdeti alkalmazásáról. A párhuzamos ellenőrzés legfontosabb üzenete az, hogy sem az Európai Számvevőszék, sem a nemzeti számvevőszékek nem rendelkeznek megfelelő felhatalmazással a vonatkozó jogszabályok teljes körű végrehajtásának ellenőrzésére. A portugál számvevőszék nemzeti szinten ellenőrizte a portugál banki Szanálási Alap működését, és osztotta meg ezzel kapcsolatos tapasztalatait a szeminárium résztvevőivel. A portugál ellenőrzés feltárta, hogy a kezdeti hiányosságok ellenére a Szanálási Alap fontos eszköz volt az egyes bankok fizetésképtelenségéből eredő problémák megoldásához.

 


Ami az ellenőrzések második csoportját illeti, a hálózat résztvevői hasznos információkat kaptak - többek között - a következő ellenőrzésekről:


• A költségvetéspolitika keretre vonatkozó szabályok alkalmazása Svédországban,
• Az ÁFA-csalással szembeni intézkedések eredményessége és hatékonysága Szlovákiában,
• Költségvetési tervezés Lettországban,
• Fiskális átláthatóság Írországban


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) képviselője ismertette, hogy az ÁSZ három éve a zárszámadás ellenőrzésével párhuzamosan elemzést készít az adott év makrogazdasági és költségvetési folyamatairól. Bemutatta ezen elemzések készítésének hátterét és az elemzések fő témaköreit. Hangsúlyozta, hogy a képviselők pozitívan fogadták, hogy az ÁSZ a zárszámadásról szóló, és szükségképpen technikai jellegű jelentés mellett a gazdasági-társadalmi tendenciákat tényszerűen bemutató elemzést is készít.


dr. Pulay Gyula

felügyeleti vezető