Főhajtás a példaképek előtt: megemlékezés a Fiumei úti Sírkertben

2018-10-26 14:45   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék
Utoljára frissítve: 2018-10-26 20:08

Az Állami Számvevőszék hagyományosan minden évben megemlékezik Gajzágó Salamonról, az 1870-ben alapított magyar Számvevőszék első elnökéről, valamint dr. Hagelmayer Istvánról, az 1989-es rendszerváltást követően újra megalapított Állami Számvevőszék első elnökéről. Az ÁSZ vezetői az idei évben október 26-án a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben elhelyezett koszorúikkal adóztak tisztelettel az elődöknek.

Az ÁSZ vezetői – az intézmény valamennyi dolgozójának nevében – az idei évben is koszorúzással fejezték ki tiszteletüket Gajzágó Salamon, az 1870-ben az Állami Számvevőszék elsőként kinevezett elnökének, valamint dr. Hagelmayer István, a demokratikus jogállam egyik alapintézményeként újra megalapított legfőbb ellenőrző szervezet első elnökének síremlékénél.


A Fiumei úti Nemzeti Sírkertben tartott hagyományos megemlékezésen az Állami Számvevőszék képviselői Domokos László elnök, Warvasovszky Tihamér alelnök és Holman Magdolna főtitkár vezetésével helyezték el az emlékezés koszorúit az ÁSZ korábbi elnökeinek sírhelyénél. Az eseményen részt vett Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, valamint dr. Hagelmayer István hozzátartozói is.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


A koszorúk elhelyezését követően Pető Krisztina felügyeleti vezető mondott beszédet, melyben hangsúlyozta: A mindenkori számvevőszékeknek és elnököknek a kor kihívásaival kellett és kell szembe nézniük, új utakat, megoldási lehetőségeket kell találniuk. Pető Krisztina hozzátette: „A változó és rohanó világban azonban egy dolog változatlan: s ez a múltban, elődeink által lefektetett, a jelenben és a jövőben is követendő értékrend.”


A felügyeleti vezető felidézte az Állami Számvevőszék 1870-es alapításának és első évtizedeinek történetét, melynek során az intézmény első elnöke, Gajzágó Salamon munkájával kivívta a király teljes elismerését és az egész ország tiszteletét. Pető Krisztina megemlékezett a rendszerváltás után újraalapított Számvevőszék első elnökéről, dr. Hagelmayer Istvánról is, aki megválasztása után nagy alázattal és odaadással kezdte meg az új alkotmányos rend egyik első intézményének újraszervezését. A két nagy előd emlékének adózva, az Állami Számvevőszék jelenlegi vezetői tiszteletük jeléül koszorúkat helyeztek el a síremlékeknél.

 

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály