Felkészülési szakaszban Gyönk város ellenőrzése

2018-11-30 06:59   |   Feltöltötte: Dr. Domokos Magdolna

Az Állami Számvevőszék Elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján a számvevők megkezdték Gyönk Város Önkormányzata integritásának és belső kontrollrendszerének ellenőrzésére való felkészülést.

Az Állami Számvevőszék az Állami Számvevőszékről szóló törvény felhatalmazással élve ellenőrzi az önkormányzatok gazdálkodását, működését, továbbá Stratégiájában is megfogalmazottan támogatja az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás megteremtését.


A közpénzekkel, a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás nem valósítható meg a belső kontrollrendszer szabályszerű kialakítása és működtetése nélkül. A belső kontrollrendszer célja, hogy az államháztartás szervei működésük és gazdálkodásuk során a tevékenységeket szabályszerűen hajtsák végre, teljesítsék elszámolási kötelezettségeiket és megvédjék az erőforrásokat a veszteségektől, a károktól és a nem rendeltetésszerű használattól. A megfelelően kialakított és működtetett belső kontrollrendszer jelentősen csökkenti a hibák és szabálytalanságok kockázatát. Az integritás kontrollok kiépítése, erősítése a szervezet korrupciós kockázatai kezelésének eszköze.


Gyönk Város Tolna megyében, a megyeszékhelytől mintegy 36 km-re helyezkedik el, lakosainak száma 2017. január 1-jén 1905 fő volt. Az ellenőrzés során az Állami Számvevőszék értékeli, hogy az önkormányzat a jogszabályi előírások figyelembevételével alakította-e ki a rendelkezésére álló források szabályos felhasználásának kereteit, valamint ezen előírások szerint működtette-e a belső kontrollrendszert. Értékelésre kerül továbbá, hogy kiépítésre és erősítésre került-e az integritás kontrollrendszere, valamint azt, hogy megteremtették-e a teljesítményellenőrzés feltételeit.


Gyönk Város Önkormányzata ellenőrzésének felkészülési szakaszában a számvevők megismerik az ellenőrzési programot, az ellenőrzés jogszabályi feltételeit, valamint az ellenőrzött szervezet által az ellenőrzéshez rendelkezésére bocsátott dokumentumokat. Majd a felkészülést követően szakmai vizsgát tesznek az ellenőrzés lefolytatására való alkalmasságukról.

 

Dr. Domokos Magdolna

ellenőrzésvezető