Felkészülési szakaszban Csepreg Önkormányzatának ellenőrzése

2018-11-06 15:54:00   |   Feltöltötte: Dr. Domokos Magdolna

Az Állami Számvevőszék Elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján a számvevők megkezdték Csepreg Város Önkormányzatának ellenőrzésére való felkészülést integritás és belső kontroll témakörben

Az Alaptörvény az önkormányzatoktól is elvárja a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvének érvényesítését, valamint a nemzeti vagyonnal való rendeltetésszerű és felelős módon való gazdálkodást. Az Állami Számvevőszék az Állami Számvevőszékről szóló törvény felhatalmazása alapján végzi a közpénzekkel, az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését, továbbá Stratégiájában is megfogalmazottan támogatja az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás megteremtését.


A közpénzek, a közvagyon átlátható, szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása nem valósítható meg a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nélkül, hiszen a belső kontrollrendszer azt a célt szolgálja, hogy a költségvetési szervek működésük és gazdálkodásuk során a tevékenységeket szabályszerűen hajtsák végre, teljesítsék elszámolási kötelezettségeiket és megvédjék az erőforrásokat a veszteségektől, a károktól és a nem rendeltetésszerű használattól. Az integritás kontrollok kiépítése, erősítése a szervezet korrupciós kockázatai kezelésének eszköze.

 

Csepreg Város Önkormányzata ellenőrzésének felkészülési szakaszában a számvevők megismerik az ellenőrzési programot, valamint az ellenőrzés jogszabályi feltételeit, az ellenőrzött szervezet által az ellenőrzéshez rendelkezésére bocsátott dokumentumokat. Az ellenőrzés keretében az Állami Számvevőszék értékeli, hogy az önkormányzat a jogszabályi előírások figyelembevételével kialakította-e a rendelkezésre álló források jogszabályi előírások szerinti felhasználásának szabályozási kereteit, illetve ezen előírások szerint működtette-e a belső kontrollrendszert. Értékeli továbbá, hogy kiépítésre és erősítésre került-e az integritás kontrollrendszere, valamint azt, hogy adottak-e a teljesítményellenőrzés feltételei.


Dr. Domokos Magdolna ellenőrzésvezető