Felkészülés négy gazdasági társaság ellenőrzésére

2018-10-13 14:28:00   |   Feltöltötte: Jánosi István

A nemzeti tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzése keretében megkezdődött a felkészülés a KÖZSZOLG Pápai Köztisztasági és Szolgáltató Nonprofit Kft., a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., a Buda-Hold Vállalkozás Szervezési és Szolgáltató Kft., valamint a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. ellenőrzésére.

A nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése érdekében. Ezért az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének megfelelően folytatja a nemzeti tulajdonban (résztulajdonban) lévő gazdasági társaságok vagyonmegőrzési és vagyongazdálkodási tevékenységének, valamint a gazdasági társaság feletti tulajdonosi joggyakorlás ellenőrzését.

 

Az ellenőrzés felkészülési szakaszában a számvevők megismerik a gazdasági társaságok tevékenységét, a tulajdonosi joggyakorlók körét, a vonatkozó jogszabályi előírásokat, valamint feldolgozzák és rendszerezik az ellenőrzöttek által beküldött adatokat és dokumentumokat.

 

Az ellenőrzés azokra a lényeges kérdésekre keresi a választ, hogy a 2015-2017. években a tulajdonosi joggyakorlók a gazdasági társaság feletti tulajdonosi joggyakorlás kereteit kialakították-e, a tulajdonosi joggyakorlás megfelelt-e a jogszabályi és a belső előírásoknak, továbbá a gazdasági társaságok biztosították-e a vagyon védelmét a nyilvántartások szabályszerű vezetése és a mérleg tételeinek leltárral történő alátámasztása útján, az előírásoknak megfelelően gondoskodtak-e a használatukban, kezelésükben lévő nemzeti vagyon értékének megőrzéséről, gyarapításáról, hasznosításáról.

 

 

Jánosi István
ellenőrzésvezető