Felkészülés Makó Önkormányzatának ellenőrzésére

2018-07-05 11:00:00   |   Feltöltötte: Molnár Zsuzsanna

Indul Makó Város Önkormányzatának számvevőszéki ellenőrzése. Az ellenőrzésben résztvevők megkezdték a felkészülést az ÁSZ elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján, az önkormányzatok pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése keretében indított ellenőrzés lefolytatására.

Az Állami Számvevőszék 2016-ban ellenőrizte Makó Város Önkormányzat pénzügyi- és vagyongazdálkodása szabályszerűségét a 2011. január 1. és 2014. december 31. közötti időszakra vonatkozóan. Az ellenőrzés  eredményekét született – 16108. számú – számvevőszéki jelentés elérhető az ÁSZ honlapján.


A számvevőszéki jelentés intézkedést igénylő megállapításaihoz és javaslataihoz kapcsolódóan az Önkormányzat vezetője intézkedési tervet állított össze, melynek határidőben történő végrehajtását a most induló utóellenőrzés keretében ellenőrzi az ÁSZ.
Az utóellenőrzés feltárja, hogy az Önkormányzat az intézkedések végrehajtásával hasznosította-e a korábbi ellenőrzési jelentésben a hiányosságok megszüntetése, illetve a kockázatok kezelése érdekében megfogalmazott javaslatokat, illetve az intézkedések végrehajtása elmaradásának következtében továbbra is fennálló szabálytalanság esetén értékeli a közpénzek, közvagyon veszélyeztetettségét.

 


Az ellenőrzés jelenlegi szakaszában a számvevők megismerkednek az ellenőrzés jogszabályi környezetével, az ellenőrzési programmal, az ellenőrzött szervezettel, az intézkedési terv alapját képező számvevőszéki jelentéssel, valamint az Önkormányzat intézkedési tervével. A felkészülést követően a számvevők vizsga keretében adnak számot az ellenőrzés lefolytatásához szükséges tudás megszerzéséről. A sikeres vizsga az ellenőrzésben való részvétel egyik feltétele. Ezt követően kezdhetik meg az ellenőrzést az ellenőrzött által rendelkezésre bocsátott dokumentumok vizsgálatával.


Az ellenőrzés előrehaladásáról következő cikkünkben adunk hírt.

 

Molnár Zsuzsanna
ellenőrzésvezető