Felkészülés két önkormányzati gazdasági társaság utóellenőrzésére

2018-08-10 09:42   |   Feltöltötte: Molnár Zsuzsanna
Utoljára frissítve: 2018-08-10 09:41

Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő két gazdasági társaság utóellenőrzésére készülnek a számvevők az Állami Számvevőszéknél. A József Attila Színház Nonprofit Kft. és a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. közfeladat ellátásának ellenőrzését 2014-ben fejezte be az Állami Számvevőszék. Jelen utóellenőrzés keretében az ellenőrzések eredményeként 2014-ben megjelent számvevőszéki jelentés megállapításaival kapcsolatban az ellenőrzöttek által vállalt feladatok végrehajtását ellenőrzi az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék a 2013. és 2014. között zajló ellenőrzés során értékelte a József Attila Színház Nonprofit Kft. és a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. közfeladat ellátásának szabályszerűségét. A József Attila Színház Nonprofit Kft. ellenőrzéséről készült 14047. számú, illetve a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. ellenőrzéséről készült 14067. számú jelentések az interneten, a www.asz.hu címen olvashatóak.

 

 

Az ellenőrzött szervezetek összhangban a számvevőszéki jelentésekben megfogalmazott javaslatokkal intézkedési tervet dolgoztak ki. A most induló utóellenőrzés célja a számvevőszék által elfogadott intézkedési tervben foglalt feladatok végrehajtásának ellenőrzése.


Az ellenőrzés a számvevők felkészülésével elkezdődött. A számvevők megismerkednek az ÁSZ elnöke által elfogadott ellenőrzési programmal, az ellenőrzött szervezettel, az intézkedési tervekkel, illetve az abban vállalt feladatok jogszabályi környezetével.
A számvevők ellenőrzésben való részvételének egyik fontos kritériuma, hogy rendelkezzenek az ellenőrzés lefolytatásához szükséges szakmai ismeretek teljes körével. Az ellenőrzés lefolytatására való alkalmasságukról, tudásukról vizsga keretében adnak számot a számvevők. Ezt követően kezdhetik meg az ellenőrzést az ellenőrzött által rendelkezésre bocsátott dokumentumok vizsgálatával.


Jövő heti cikkünkben az ellenőrzés előrehaladásáról adunk hírt.

 

 

Molnár Zsuzsanna
ellenőrzésvezető