Megkezdődött az újpesti és a terézvárosi vagyonkezelő ellenőrzése

2018-10-13 08:54:00   |   Feltöltötte: Árpási Tibor

A nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzése keretében a felkészüléssel kezdetét vette az UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. és a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt., valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzatok ellenőrzése.

 

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének megfelelően folytatódnak a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzései. Ezúttal Újpest és Terézváros önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságai kerülnek sorra.


A nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Feltárhatóvá válik, hogy a tulajdonosi felügyelet hozzájárult-e a szabályszerű gazdálkodáshoz és feladatellátáshoz, meghatározhatóvá válnak a gazdasági társaságok vagyongazdálkodást érintő kockázatai, ezzel lehetővé téve a kockázatok csökkentését.


Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a 2015-2017. években a tulajdonosi joggyakorlók a tulajdonosi joggyakorlás kereteit kialakították-e, a tulajdonosi jogaikat megfelelően gyakorolták-e és kötelezettségeiket teljesítették-e, továbbá, hogy a gazdasági társaságok biztosították-e a vagyon védelmét a nyilvántartások szabályszerű vezetése és a mérleg tételeinek leltárral történő alátámasztása útján, valamint, hogy szabályszerűen gondoskodtak-e a használatukban, kezelésükben lévő nemzeti vagyon értékének megőrzéséről, gyarapításáról, hasznosításáról.

 

Az ellenőrzésben résztvevő számvevők és szakértők megkezdték a felkészülést az ellenőrzés lefolytatására, amelynek során megismerik a jóváhagyott ellenőrzési programot, az elvégzendő feladatokat, a gazdasági társaságok tevékenységét, azok szabályozási környezetét, tanulmányozzák az ellenőrzés megkezdéséhez rendelkezésre bocsátott dokumentációt.

 

Árpási Tibor
ellenőrzésvezető