Felkészülés három állami tulajdonú társaság ellenőrzésére

2018-10-05 21:28:00   |   Feltöltötte: Árpási Tibor

Az állami tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzése keretében a felkészüléssel kezdetét vette a NETI Informatikai Tanácsadó Kft., az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. és a Könyvtárellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzése.

 

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének megfelelően folytatódnak az állami tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzései. Ezúttal a NETI Informatikai Tanácsadó Kft., az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. és a Könyvtárellátó Közhasznú Nonprofit Kft. kerül sorra.


Az állami tulajdonú gazdasági társaságokra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése kiemelten fontos a vagyon megőrzése, megóvása érdekében, valamint a kormányzati szektor elszámolásaiban megjelenő állami tulajdonú gazdasági társaságok esetében, amelyekkel szemben alapvető követelmény, hogy gazdálkodásuk, működésük szabályszerű, míg az általuk szolgáltatott adatok minél megbízhatóbbak legyenek.


Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy gazdasági társaságok szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak; biztosítva volt-e a közfeladatok átláthatósága és elszámoltathatósága érdekében a közszolgáltatás díjának megalapozottsága szabályszerű önköltségszámítással. A vagyonváltozást eredményező döntések esetében a gazdasági társaságok szabályszerűen jártak-e.


Az ellenőrzésben résztvevő számvevők és szakértők megkezdték a felkészülést az ellenőrzés lefolytatására, amelynek során megismerték a jóváhagyott ellenőrzési programot, az elvégzendő feladatokat, a gazdasági társaságok tevékenységét, azok szabályozási környezetét, tanulmányozták az ellenőrzés megkezdéséhez rendelkezésre bocsátott dokumentációt.

 

Árpási Tibor
ellenőrzésvezető