Éves találkozó a Magyar Katolikus Egyház vezetőivel

2018-10-25 16:32   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Újabb állomásához érkezett az egyházi találkozók idei sorozata. Az Állami Számvevőszék elnöke és főtitkára 2018. október 25-én a Magyar Katolikus Egyház vezetőit fogadták az ÁSZ székházában, Budapesten. A megbeszélésen a résztvevők áttekintették a 2017-es év eredményeit, valamint a közpénzügyi ellenőrzések egyházakat érintő aktuális kérdéseit. Domokos László, az ÁSZ elnöke felhívta a figyelmet, hogy a Számvevőszék szeptember közepén tette közzé az egyházaknak szóló megújított öntesztjét, amely elérhető az intézmény honlapján.

Az Állami Számvevőszék és a magyarországi történelmi egyházak közötti párbeszéd többéves hagyományát ápolva Domokos László elnök, Holman Magdolna főtitkár és Horváth Bálint kommunikációs és kapcsolattartási vezető a Magyar Katolikus Egyház vezetőit fogadták az ÁSZ székházában. A megbeszélésen a Magyar Katolikus Egyház képviseletében Dr. Erdő Péter bíboros, Dr. Ternyák Csaba érsek, Dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Horányi Márton számvevő vett részt.


Az ÁSZ elnöke a találkozón felidézte: az Országgyűlés alig egy hete fogadta el az Állami Számvevőszék 2017. évi beszámolóját és határozatában támogatta, hogy az ÁSZ legyen nagyobb hatással az egyes szervezetek belső ellenőrzésének eredményességére. Domokos László rávilágított, hogy az Állami Számvevőszék nagy hangsúlyt helyez azoknak a feladatok végrehajtására, amelyekkel az elmúlt években bízta meg az Országgyűlés. Ide tartozik a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés, az állammenedzsment fejlesztése, az etikus közpénzügyi vezetőképzés elindítása, a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának erősítése, illetve az államháztartási ellenőrzési rendszerek fejlesztése.

 

Az Állami Számvevőszék elnöke és főtitkára a Magyar Katolikus Egyház vezetőit fogadták az ÁSZ székházában.


Mindemellett az ÁSZ a törvényben is meghatározott tanácsadó tevékenysége keretében nagy figyelmet fordít az ellenőrzött szervezetek támogatására is – húzta alá az ÁSZ elnöke. Domokos László ezzel kapcsolatban kifejtette: az ÁSZ szeptember közepén tette közzé az egyházaknak szóló megújított öntesztjét, aminek kitöltése önkéntes, azt az Állami Számvevőszékhez megküldeni nem kell. Az ÁSZ öntesztjei segítségével nem csak a már ellenőrzöttek mérhetik fel saját helyzetüket, hanem a még nem ellenőrzött szervezetek számára is lehetőség adódik a „jó gyakorlatok” átvételére, a működés szabályozottságának és szabályszerűségének javítására – hangsúlyozta a találkozón Domokos László.


Dr. Erdő Péter bíboros bátorításnak nevezte az Állami Számvevőszékkel való évenkénti találkozókat, hiszen azok hozzájárulnak a Magyar Katolikus Egyház által kezelt közpénzek szabályszerű felhasználásához. A megbeszélésen kiemelte az egyházakat érintő beruházások, illetve infrastruktúra-fejlesztések előkészítésének és lebonyolításának kihívásait, valamint szólt az egyházi fenntartású intézményekkel kapcsolatos feladatok összetettségéről is. A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a jövőben is folytatják a kölcsönös párbeszédet.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály