EURORAI 2018: Teljesítmény-ellenőrzési tapasztalatok Walesben

2018-10-22 12:40:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Székesfehérváron tartotta idei nemzetközi konferenciáját az EURORAI, melynek központi témája az önkormányzatok gazdasági társaságainak ellenőrzése volt. Alastair McQuaid, a Walesi Számvevőszék teljesítményellenőrzés-vezetője a közpénzből finanszírozott közvetett szolgáltatások walesi kormányzati kihívásairól tartott előadást a szemináriumon.

Az Állami Számvevőszék volt a házigazdája az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezete (EURORAI) őszi konferenciájának, melynek témája a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzése volt.


A szeminárium második ülésszaka a helyi önkormányzatok tulajdonát képező vállalatok teljesítményellenőrzéséről szólt. Alastair McQuaid, a Walesi Számvevőszék (WAO) teljesítményellenőrzés-vezetője előadásában bemutatta „A közpénzből finanszírozott közvetett szolgáltatások kormányzati kihívásai Walesben” című vitaanyagát.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


Az előadó hangsúlyozta, hogy előadásának elsődleges célja építő jellegű diskurzus előmozdítása volt korábbi WAO ellenőrzések bizonyítékai alapján. Vitaanyagának középpontjában a jó kormányzással kapcsolatos nyilvános elvárások álltak, azokkal a közpénzből finanszírozott szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyeket leányvállalatokon, magánvállalatokon, jótékonysági és nonprofit szervezeteken keresztül nyújtottak az embereknek.

 


Ezeket a szervezeteket olyan okokból hozták létre, mint a kormánytól való működési függetlenség, a speciális tudáshoz és szakértelemhez való hozzáférés, valamint a kereskedelmi és pénzügyi szabadság biztosítása, illetve a problémák gyors és rugalmas megoldása. Azonban az ellenőrzések néhány általánosan előforduló hiányosságot is feltártak – ilyen megállapítás volt a nem megfelelő felügyelet és ellenőrzés, a függetlenség és a beavatkozás közötti egyensúlyhiány, az átláthatóság és elszámoltathatóság hiánya, a nem következetes etikai és magatartás normák, illetve a rosszul kezelt összeférhetetlenség és kockázatok.

 


Alastair McQuaid javasolta, hogy a közpénzből finanszírozott közvetett szolgáltatások hatékony irányítása legyen rugalmas és dinamikus; alapozza meg a szabványok elvárásait; tegye lehetővé a magatartás, a viselkedés és a teljesítés számonkérhetőségét; vegye figyelembe a bonyolultságot és a sokszínűséget; alakítson ki egyensúlyt a függetlenség és a beavatkozás között; valamint tegye lehetővé a jó gyakorlatok elterjesztését.


Alastair McQuaid vitaanyaga és a Walesi Regenerációs Befektetési Alapról készült WAO jelentés a WAO honlapján olvasható.

 

Dr. Major László
ellenőrzésvezető