EURORAI 2018: Tatár ellenőrzési módszertan

2018-10-24 16:24:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Azat Valeev, az oroszországi Tatár Számvevőszék képviselője „Állami tulajdonú társaságok ellenőrzése: a Tatárföldi Számvevőszék tapasztalata” címmel tartott előadást Székesfehérváron, az Állami Számvevőszék által szervezett EURORAI konferencián. Beszédében a tervezés módszertanától kezdve egészen a jelentések hasznosulásáig ismertette az oroszországi Tatár Számvevőszék állami tulajdonú társaságok ellenőrzési módszertanát és tapasztalatait.

Előadása kezdetén Azat Valeev felsorolta az ellenőrzésben érintett állami tulajdonú társaságok típusait, az ellenőrzések tárgyát, illetve bemutatta a számvevőszék szerepét.


Valeev rámutatott arra, hogy országában az éves ellenőrzési terv a kockázatfelmérés és az állami tulajdonú vállalatok teljesítménymérésének eredménye. A felmérésekhez a fő információ források a pénzügyi jelentés, a korábbi ellenőrzések eredményei és a média jelentései. A fentiek figyelembevételével az aktuális évben a fókusz az állami technológiai parkok ellenőrzésén volt.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


Tatárország képviselője a prezentációjában utalt továbbá néhány fontos eszközre, amelyek támogatják az állami vagyonkezelők és állami (önkormányzati) részvénytársaságok ellenőrzését.

 


Ezek közül az első az ilyen típusú ellenőrzések elvégzéséhez kiadott útmutató - módszertani ajánlás. Az iránymutatások tartalmazzák az ellenőrzések három legfontosabb területét (gazdaságosság, eredményesség és hatékonyság), a leggyakrabban használt integrált ellenőrzési megközelítést (amely egyesíti a pénzügyi, a megfelelőségi, és a teljesítményellenőrzést), továbbá megfogalmaznak 120 értékelési kritériumot. A prezentációban bemutatásra került néhány példa az alkalmazott sajátos adatlapokból és táblázatokból is.


Második fontos eszközcsoportot az információs rendszerek képzik, melyek segítik összegyűjteni és elemezni az ellenőrzési adatokat, és információt szolgáltatnak a bírósági eljárásokról, trendekről és az állami tulajdonú vállalatok teljesítményében megjelenő kockázatokról.

 


Az előadásban bemutatott harmadik fontos „eszköz” a központi irányító bizottság, amely állami és szövetségi testületből áll. Ezek tagjai fel vannak hatalmazva arra, hogy ellenőrizzék és felügyeljék az államháztartást. A tanácsot a Tatár Köztársaság Számvevőszékének elnöke vezeti.


A szabálysértések és hiányosságok rendszerezésének és elemzésének eredményeit összefoglaló megállapításokat, a központi irányító bizottság minden évben nyilvánosságra hozza. Ebben a dokumentumban a szabályszegések és hiányosságok hozzávetőlegesen 500 különböző típusát összesítik. Az elkövetett leggyakoribb szabálysértések és hiányosságok egy külön fejezetben szerepelnek.


Minden módszertani dokumentum fel van töltve a számvevőszék honlapjára, nyilvánosan elérhetőek, illetve megelőzés és döntéstámogatás céljából évente kiküldik a minisztériumoknak és törvényhatóságoknak. A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan, a számvevőszék jelentései nyilvánosak.


Kormány Gergely
Számvevő