EURORAI 2018: Salzburgi ellenőrzési tapasztalatok

2018-10-24 16:12:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezetének (EURORAI) székesfehérvári konferenciáján Franz Seitelberger, a Salzburgi Tartományi Számvevőszék számvevője a salzburgi turisztikai egyesületek felügyeletének ellenőrzése témájában tartott előadást. Az előadó ismertette a felügyeleti funkcióval kapcsolatosan feltárt hiányosságokat és az azok megszüntetésére tett javaslatokat.

Az EURORAI 2018. október 18-án Székesfehérváron rendezte meg szakmai konferenciáját, melynek központi témája a helyi önkormányzatok tulajdonában álló gazdasági társaságok ellenőrzése. A konferencia második szekciójában az önkormányzatok tulajdonában lévő vállalatok teljesítményellenőrzésének témájában adtak elő a szeminárium résztvevői. Ebben a szekcióban tartott előadást Franz Seitelberger, a Salzburgi Tartományi Számvevőszék számvevője a salzburgi turisztikai egyesületek felügyeletének ellenőrzése témájában.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


Az egyesületek a saját bevételeiken túl – a helyi önkormányzatok hozzájárulásaival együtt – 50 millió euróval gazdálkodtak. Az egyesületek felügyelete tartományi hatáskör volt, mely 98 turisztikai egyesület felügyeletét jelentette. Az előadó az ellenőrzés jogalapjának bemutatását követően az ellenőrzött témaköröket ismertette. Ellenőrizték a felügyeleti feladatot megalapozó jogi környezetet, amit más tartományokban alkalmazott szabályozásokkal is összehasonlítottak. Ellenőrizték továbbá a szervezet működését. Szakmai megközelítésben értékelésre került a gazdasági és a jogi felügyelet, valamint a belső kontroll rendszer is.

 

 

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a jogi szabályozás nem volt megfelelő, a szervezet kapacitása nem volt elégséges a felügyeleti feladatok ellátására, az egyesületek teljesítménye nem került értékelésre és az adatszolgáltatásokban is voltak hiányosságok. A jogi felügyelet megfelelő volt, de az ellenőrzési bizonyítékok alapján a belső kontrollrendszer nem volt kiépítve. A hiányosságok megszüntetésére a Salzburgi Tartományi Számvevőszék javaslatokat tett.

 


Az előadás összegzéseként elhangzott, hogy a közpénzekkel való gazdálkodásnak a nyilvánosság előtt is ellenőrizhetőknek kell lennie, és bár az egyesületek felügyelete működik, a tartományi parlamentnek további lépéseket kell tennie a kontrollok hatékonyabb kiépítése érdekében.

 

Fekete-Nagy András
számvevő