EURORAI 2018: Az önkormányzati társaságok ellenőrzése Hessenben

2018-10-21 18:20:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Az EURORAI Székesfehérváron tartott nemzetközi szemináriumának fókuszában idén az önkormányzatok gazdasági társaságainak pénzügyi és szabályszerűségi ellenőrzése és az ezzel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok megosztása állt. Dr. Walter Wallmann, a Német Szövetségi Köztársaság Hessen tartományi számvevőszékének elnöke előadásában bemutatta a témával kapcsolatos németországi jogi és szabályozási környezetet, illetve ismertette a helyi ellenőrzési tapasztalatokat.

Az Európai Regionális Ellenőrzési Intézmények Szervezeték (EURORAI) nemzetközi szemináriumának ebben az esztendőben Székesfehérvár adott otthont. Az 1992-ben alakult szervezetben – melynek tagjai jellemzően az Európai Unió, valamint Svájc és az Oroszországi Föderáció számvevőszékeinek tartományi/regionális hivatalai – Magyarország is társult tagként képviselteti magát. A szervezet által rendezett tanácskozások fontos fórumot biztosítanak az önkormányzatokkal kapcsolatos ellenőrzési trendek és tapasztalatok megosztásában.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


Dr. Walter Wallmann előadásában bemutatta az önkormányzatok gazdasági társaságaival kapcsolatos németországi jogi és szabályozási környezetet, a társaságok alapításával kapcsolatban követendő előírásokat. Ez a terület azért is kiemelten fontos, mivel – különösen a nagyvárosok esetében – ezen szervezetek látják el az önkormányzati feladatok jelentős részét.

 


A gazdasági társaságok működése és tevékenységének ellenőrzése jelentős kihívások elé állította a számvevőszéket, hiszen a társaságok eladósodottsága jelentősen befolyásolja a tulajdonos önkormányzatok pénzügyi és gazdasági helyzetét. A társaságok felügyelete ugyan az önkormányzat által meghatározott keretek között történik, azonban a jogi szabályozás következtében a társasági irányító testületekben részt vállaló tisztségviselők elsődleges feladata a társasági érdekek képviselete, ami így jelentős érdekkonfliktusokat is okozhat. Az érintett gazdasági társaságok működését nehezítette az a tény is, hogy az üzleti titoktartás miatt a számvevőszék ellenőrzési jogköre, valamint az ellenőrzési eredmények nyilvánosságra hozatala többször korlátokba is ütközött.

 


Hessen tartományban ezért sor került a jogszabályi környezet megváltoztatására, amelynek előkészítésében a tartományi számvevőszék is aktívan közreműködött. Az új szabályozás – először a 2015-ös üzleti évre vonatkozóan – előírta az úgynevezett önkormányzati konszolidált éves beszámoló készítését, illetve további ellenőrzési jogköröket biztosított a számvevőszék részére. Az új szabályozás emellett bővített közzétételi kötelezettséget is előírt az érintett gazdasági társaságok közérdeklődésre számot tartó adatainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatosan.

 

Erdélyi László Tamás
számvevő