EURORAI 2018: A Rajna-vidék számvevőszéki tapasztalatai

2018-10-23 16:39:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Idén Székesfehérvár adott otthont az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezete (EURORAI) éves konferenciájának – melynek házigazdája és szervezője az Állami Számvevőszék volt. A tanácskozáson előadást tartott Ferdinand Wagner, Rajna-vidék-Pfalz tartomány számvevőszékének osztályvezetője.

Az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezete 2018. október 18-án Székesfehérváron rendezte meg idei konferenciáját. A tudásmegosztó szeminárium központi témája a helyi önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok ellenőrzése volt.

 

Rajna-vidék-Pfalz tartomány képviseletében Ferdinand Wagner, a tartományi számvevőszék önkormányzati befektetésekkel foglalkozó osztályának vezetője tartott előadást, melyben az önkormányzati érdekeltséggel bíró társaságok ellenőrzési gyakorlatát és tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

 

 A képre kattintva galéria nyílik!

 

A rajna-vidéki tartományi számvevőszék ellenőrzi az önkormányzatokat, továbbá azokat a vállalatokat és intézményeket, melyekben az önkormányzatok közvetlen vagy közvetett érdekeltséggel, tulajdonnal rendelkeznek. Az előadó az ellenőrzés jogi alapját képező jogszabályok bemutatása után rávilágított, hogy Németországban az egyes tartományi számvevőszékek ellenőrzési gyakorlata nem minden tekintetben egységes. A rajna-vidéki tartományi számvevőszék mintegy négyszáz olyan társaság ellenőrzéséről gondoskodik, ahol az önkormányzat a többségi tulajdonos. Ezen ellenőrzésekben részt vesznek egyes körzeti közigazgatási hatóságok is – a tartományi számvevőszék szakmai felügyelete mellett.

 

 

Az ellenőrzött társaságok többek között olyan „közszolgáltatások” nyújtásával foglalkoznak, mint az ivóvízellátás, közösségi közlekedés, kikötők, múzeumok, repülőterek, parkolók üzemeltetése. Az ellenőrzések jellemzően a gazdasági hatékonyságot és a jogszabályoknak való megfelelést vizsgálják, azok fókuszában például a bevételek és költségek elszámolásának ellenőrzése, az osztalékfizetés gyakorlata, a társaság gazdasági életképességének vizsgálata állnak. Az egyes vállalatok költségvetésének és irányításának ellenőrzésén túl az önkormányzatok és az érdekeltségükben lévő vállalatok egyidejű ellenőrzését, valamint az azonos profilú társaságok (pl. lakásépítéssel foglalkozó társaságok) egyidejű ellenőrzését végzik el.

 

 

A rajna-vidéki tartományi számvevőszék osztályvezetője előadásában számadatokkal, grafikonokkal és szemléletes ábrákkal érzékeltette az önkormányzati érdekeltséggel rendelkező társaságok ellenőrzésének sajátosságait, jelentőségét, a közpénz védelmében betöltött szerepét. A beszámolót követően Ferdinand Wagner a megválaszolta a hallgatóság kérdéseit, mely nagyban hozzájárult a tapasztalatok hasznosításához és biztosította a „jó gyakorlatok” átvételének, adoptálásának lehetőségét.


Salamin Viktor
ellenőrzésvezető