Európai stratégia - nemzeti ellenőrzések

2018-05-18 09:00:00   |   Feltöltötte: Kispéter Adél

Az Európai Unió 2020-as stratégiáját megvalósító nemzeti programok végrehajtását az EU legfelsőbb ellenőrzési intézményei, köztük az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzik. Ezen ellenőrzések tapasztalatait osztották meg a számvevőszékek képviselői az Európa 2020 Stratégiai Ellenőrzési Hálózat, május 3-án, Párizsban tartott szemináriumán.

Az Európa 2020 Stratégia az Európai Unió tagállamai 2020-ig elérendő közös céljait fogalmazza meg. A végrehajtás azonban elsősorban nemzeti keretek között történik, így annak ellenőrzésében az egyes tagállamok legfőbb ellenőrző intézményeinek is van feladata. A közös célok azt feltételezik, hogy az egyes tagállamok hasonló programokat valósítanak meg. Következésképpen ezek ellenőrzésének tapasztalatait is érdemes megosztani, sőt párhuzamos ellenőrzéseket is célszerű végezni. Ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy Az EU legfőbb ellenőrző intézményeinek ún. Kapcsolattartó Bizottsága létrehozta az Európa 2020 Stratégiához kapcsolódó ellenőrzések tudáshálózatát. A tudáshálózat ez évi szemináriumát május 3-án Párizsban tartotta. A szemináriumon a következő témájú programok megvalósításának ellenőrzési tapasztalatairól hangzottak el előadások:


• fiatalok foglalkoztatását segítő program (a német számvevőszék képviselője),
• kis- és középvállalkozások finanszírozását segítő program (portugál számvevőszék képviselője,
• a környezeti fenntarthatóságot segítő programok (finn számvevőszék képviselője).

 


Az olasz számvevőszék képviselője arról számolt be, hogy a nemzeti kulcsindikátorok segítségével miként tudta értékelni az ellenőrzés az olasz felsőoktatási rendszert. A bolgár számvevőszék az Európa 2020 Stratégiához kapcsolódó nemzeti stratégiák és operatív programok eredményei átfogó ellenőrzésének megközelítés módját ismertette. Az Európai Számvevőszék képviselői előadásának már a címe is sokatmondó volt: Előzetes kötelezettségvállalások és teljesítménytartalékok a kohéziós programokban: innovatív, de még nem hatékony eszközök. Az ellenőrzés feltárta, hogy az előzetesen vállalt feltételek közül sok nem teljesült, amihez az is hozzájárult, hogy túl sok ilyen feltételt kellett a programok megvalósítóinak vállalniuk. A Európai Számvevőszék az egyszerűsítésre tett javaslatot.

 

dr. Pulay Gyula

felügyeleti vezető