Európai fókuszban a közszféra épületeinek energiahatékonysága

2018-10-08 15:06:00   |   Feltöltötte: Hoppál Krisztina Rita

Az európai számvevőszékeket tömörítő EUROSAI környezetvédelmi munkacsoportja nyilvánosságra hozta a közszféra épületeinek energiahatékonyságával foglalkozó, kooperatív ellenőrzésének eredményeit összefoglaló jelentést. A nemzetközi ellenőrzésben – hét másik nemzeti számvevőszék mellett – az Állami Számvevőszék is részt vett. A most elkészült közös európai jelentésről az EUROSAI munkacsoport egy összefoglaló videót is közzétett a legnézettebb videó-megosztó portálon.

 

2018. szeptember 25-28. között rendezték meg az európai számvevőszékeket tömörítő EUROSAI közösség környezetvédelmi munkacsoportjának éves ülését, valamint rendszeresen megrendezett szemináriumát. A Munkacsoport tagjai által lefolytatott nemzetközi közös ellenőrzések az ülés befejező napján kerültek napirendre. Többek között, a közelmúltban lezajlott, a közszféra épületeinek energiahatékonyságával foglalkozó, nemzetközi jelentésben is kiadmányozott dokumentumot is bemutatják.


Nyolc európai ország (Magyarország, Szlovákia, Belgium, Portugália, Lettország, Bulgária, Észtország és Litvánia) legfőbb ellenőrző intézménye folytatott kooperatív ellenőrzést a közszféra épületeinek energiahatékonysága témában. Az ellenőrzés elsődleges célja annak meghatározása volt, hogy a résztvevő országok milyen szinten implementálták az Épületek Energiahatékonyságáról szóló Európai Unió Irányelv és az Energiahatékonysági Irányelv (Energy Efficiency Directive - EED) vonatkozó követelményeit.

 


Az Állami Számvevőszék 2018 július 2-án hozta nyilvánosságra a magyarországi ellenőrzésről szóló jelentését. Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy Magyarországon az uniós célokkal összhangban, a stratégiai dokumentumok meghatározták a központi kormányzati épületek felújítására vonatkozó célokat és a célok megvalósulását biztosító eszközrendszert. A stratégiai dokumentumok emellett tartalmaztak terveket azzal összefüggésben, hogy a közintézmények tulajdonában és használatában levő új épületek energiaigénye 2019-től közel nullára csökkenjen – állapította meg az ÁSZ.

 


A közös európai vizsgálat többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy több és következetesebb erőfeszítést kell tenni a közeljövőben annak érdekében, hogy az állami szektor vezető szerepet tölthessen be az épületek energiahatékonysága terén, illetve, hogy az Energiahatékonysági Irányelv követelményeinek jobban megfeleljenek az egyes tagállamok. Következésképpen, jelentős potenciál rejtőzik még ezen a területen – szögezi le az EUROSAI közös jelentése, amely azt is aláhúzza, hogy a jövőben, a közszféra új technológiák és építőipari technikák alkalmazásával élen járhat az épületeinek energiahatékonyságát növelő felújításokban.


Az eredményeket az EUROSAI Környezetvédelmi Munkacsoportja jelentés és videó formájában is nyilvánosságra hozta.

A jelentést angol nyelven megtalálják itt.

Az angol nyelvű videót megtekinthetik itt:

 


A közös ellenőrzésről szóló sajtóközleményt, szintén angol nyelven, itt olvashatják.

 


Hoppál Krisztina Rita
nemzetközi munkatárs