Újabb fázisban a középületek energiahatékonyságának ellenőrzése

2018-05-10 11:00:00   |   Feltöltötte: Szobota Péter

Az Állami Számvevőszék megküldte a középületek energiahatékonyságának ellenőrzéséről készített jelentéstervezetet 15 napos észrevételezésre az ellenőrzött szervezetek részére.

Az Állami Számvevőszék a középületek energiahatékonyságának ellenőrzése keretében a Miniszterelnökségnél, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-nél végzett ellenőrzést.


Az ellenőrzés a 2014. január 1. és 2017. december 5. közötti időszakra vonatkozóan arra fókuszál, hogy az érintettek kialakították-e a középületek energiahatékonyságának növelésére vonatkozó szakpolitikai keretet, illetve rendelkezésre állnak-e a pénzügyi források a kitűzött tervek, stratégiák finanszírozásához. Ezen felül az ellenőrzés arra a kérdésre is választ keres, hogy kialakították-e és működik-e az energiahatékonysági célkitűzések elérésének értékelését célzó monitoring rendszer.


Az ÁSZ – az ellenőrzés aktuális fázisában – az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény előírásainak megfelelően észrevételezési jogot biztosít azzal, hogy a jelentéstervezetet megküldte az ellenőrzött szervezetek vezetőinek, akik annak megállapításaira 15 napon belül írásban észrevételt tehetnek.

 


Az ellenőrzés nyolc EU tagország számvevőszéke részvételével nemzetközi párhuzamos ellenőrzés keretében zajlik. A középületek energiahatékonyságának növelése az Európai Unió több dokumentumában is rögzített célkitűzés, ezért a közös ellenőrzés tapasztalatainak megosztása minden résztvevő, valamint az érintett európai intézmények számára is hasznos információkat szolgáltat majd. Az ÁSZ a nemzetközi ellenőrzés magyar összefoglalójának tervezetét is megküldte az általa ellenőrzött szervezeteknek.

 

Dr. Pulay Gyula

felügyeleti vezető

 

Szobota Péter

számvevő