Eredményesen zárult az EUROSAI szakmai műhely első napja

2019-02-07 19:19   |   Feltöltötte: Hoppál Krisztina Rita

Hét számvevőszék képviselői üléseznek 2019. február 7-8 között, Budapesten. Az EUROSAI „Közpénzügyi ellenőrzések társadalmi hasznosulása és átláthatósága" elnevezésű projektcsoport tagjainak célja, hogy tevékenységük a lehető leghasznosabb legyen a társadalom számára, munkájuk a lehető legjobban érvényesüljön, az ahhoz kapcsolódó jó gyakorlataikat megosszák egymással, valamint innovatívan fejlesszék kapacitásukat a témában. A csütörtöki szakmai programon beszédet mondott Domokos László, az ÁSZ elnöke, továbbá a számvevőszékek szakértői előadást tartottak jó gyakorlataikról társadalmi hasznosulás témában.

A galériához kattitnson a képre!

 

A két napos megbeszélést Domokos László, az ÁSZ elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a projektcsoport fontosságát és köszönetet mondott az elmúlt egy év közös munkájáért, melynek eredményeképpen elkészülhetett a projektcsoport nemzetközi útmutatójának vázlata is.

 

A galériához kattintosn a képre!

 

Az elnök beszédét követően, Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője és egyben a projektcsoport vezetője is köszöntötte a résztvevőket és értékelte a csoport eddigi munkáját. A kommunikációs vezető kiemelte, hogy a projektcsoport a legjobb úton halad, hogy hamarosan elérje kitűzött célját, mely egy praktikus, a gyakorlatban jól alkalmazható útmutató kidolgozása az EUROSAI tagországok számvevőszékei számára. 

 

A galériához kattinson a képre!

 

A köszöntő beszédek után, az ÁSZ munkatársai összefoglalták a projektcsoport elmúlt évi munkáját, illetve betekintést nyújtottak a résztvevők számára arról, hogy milyen egyéb munkálatokat végeznek, mint projektvezetők a „színfalak mögött". Az első külföldi előadást az albán számvevőszék részéről Brenton Kotorri számvevő tartotta.

 

 

 

A második nemzeti esettanulmányt, a finn számvevőszék szakértője, Jaakko Malmi mutatta be. Harmadikként, az Állami Számvevőszék két előadója, Hochbaum Dániel, az EUROSAI társadalmi hasznosulás projekt-koordinátora és Hoppál Krisztina, nemzetközi munkatárs tartotta meg prezentációját a magyar esettanulmányról.

 

A galériához kattintson a képre!

 

A délutáni szakmai program során Írország részéről Niamh Kilkenny, a lett számvevőszék képviseletében Valerjis Stüris, Romániából Motoc Andreea és a svájci föderális számvevőszék szakértője, Yves Steiner tartottak előadást arról, hogyan valósulnak meg a társadalmi hasznosulás alapelvei számvevőszéki gyakorlataikban.

 

 

 

Az EUROSAI projektcsoport ülése, holnap, 2019. február 8-án, pénteken folytatódik, mely során a résztvevők együtt öntik végső formába a nemzetközi útmutatót.

 

Hoppál Krisztina Rita

Hochbaum Dániel

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály