Elsődleges az integritás fejlesztése az egészségügyben

2018-11-22 12:08   |   Feltöltötte: Hochbaum Dániel

Dr. Németh Erzsébet felügyeleti vezető az Állami Számvevőszék közpénzügyi vezetőképző szemináriumán az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatait az Integritás felmérés eredményeinek szempontjaival egészítette ki. Előadásában kiemelte: az ÁSZ Integritás felmérése immár nyolc éve méri föl a közszféra - köztük a magyar egészségügy - korrupciós veszélyekkel szembeni ellenállóképességét.

Előadásában Dr. Németh Erzsébet hangsúlyozta: a hazai egészségügy integritása érzékeny terület, hiszen az általuk nyújtott szolgáltatások az állampolgárok testi jólétét érintik, ami erős állampolgári érdekeltségek megjelenésével is eggyüttjár. Az emberek érthető módon szeretnének hamarabb sorra kerülni a szakellátás igénybevétele során, vagy jobb minőségű ellátáshoz jutni. Eközben számos esetben megfigyelhető a hiány jelensége is, ami tovább növelheti a korrupciós nyomást.

 

Dr. Németh Erzsébet: Elsődleges az integritás fejlesztése az egészségügyben

 A képre kattintva galéria nyílik!

 

A kérdés az, hogy a mindezzel járó integritási veszélyeket mennyiben képesek ezen intézmények mérsékelni. Az ÁSZ felügyeleti vezetője rámutatott, hogy a felmérés több éves adatai alapján a hazai egészségügyi intézmények integritása jellemzően veszélyeztetettebb helyzetben van, mint a többi szektorban tevékenykedő szervezeteké. Az integritás fejlesztése érdekében fontos azonban részleteiben is látnunk, hogy ez milyen tényezőkre vezethető vissza.

 


Az egészségügyben a legjelentősebb kockázatokat a díjköteles szolgáltatások nyújtása, a szervezet általi díjmegállapítás, az adományok, támogatások elfogadásának lehetősége, és a szolgáltatás iránti túlkereslet széleskörű jelenléte jelenti. Jelentős korrupciós kockázatot hordoz az a tény, hogy az ajándékok, meghívások, utaztatás elfogadása nem megfelelően szabályozott, különösen ott, ahol a kereslet tartósan meghaladja a kínálatot. Élesen mutat rá ennek a veszélyeztetettségnek a mértékére, hogy az egészségügyi intézményeink több mint fele túlkereslettel néz szembe, ugyanakkor háromnegyedük az ajándékok elfogadását semmilyen módon nem szabályozta. Ezen intézmények védtelenek a korrupciós érdekeltség nyomásgyakorlásával szemben.

 

Dr. Németh Erzsébet: Elsődleges az integritás fejlesztése az egészségügyben


Az integritást erősíti ugyanakkor, hogy az egészségügyi intézményeknél, hasonlóan a közszolgáltatást nyújtó intézményekhez az integritáskockázatok szintje és a kontrollok kiépítettsége együtt mozog. Az egészségügyben jobb a panaszok kezelését szolgáló rendszer kiépítettsége, mint a közszférában általában, a betegellátó intézmények 85%-a működtet panaszkezelő rendszert. - zárta előadását az ÁSZ felügyeleti vezetője.

 

Vargha Bálint
számvevő

 

Hochbaum Dániel
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály