Elnöki találkozó a Megyei Jogú Városok Szövetségével

2018-05-15 08:13   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

Szakmai megbeszélésen fogadta Domokos László Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét. Az ÁSZ elnöke az eszmecserén kiemelte: a megyei jogú városok gazdasági társaságainál végzett számvevőszéki ellenőrzések összességében megnyugtató képet mutattak. Domokos László felhívta a figyelmet az ÁSZ öntesztjeire, valamint etikus vezetőképző programjára is. Szita Károly, az MJVSZ elnöke hangsúlyozta: a megyei jogú városok történelmi léptékű fejlesztések előtt állnak, és ezek előkészítésében, illetve lebonyolításában számítanak az ÁSZ tapasztalataira is.

Az Állami Számvevőszék 2010-ben kötött együttműködési megállapodást az önkormányzati szövetségekkel és ennek jegyében az ÁSZ vezetői évente szakmai egyeztetésre invitálják a települési érdekképviseletek vezetőit. Az idei találkozók sora a Megyei Jogú Városok Szövetségével indult, 2018. május 14-én Domokos László hivatalában fogadta Szita Károly elnököt, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterét.


Domokos László a megbeszélésen elmondta: az elmúlt mintegy másfél évben az ÁSZ – többek között az MJVSZ elnökének felvetése alapján – nagy számban ellenőrzött olyan gazdasági társaságokat, amelyek a 23 megyei jogú város többségi tulajdonában vannak. Az ÁSZ elnöke úgy fogalmazott: ezek a cégek alapvetően jó állapotban voltak, a gazdálkodásuk szabályozottsága összességében megnyugtató képet mutatott, ami azért rendkívül lényeges, mert a helyi közszolgáltatások biztosításában meghatározóak ezek az önkormányzati vállalatok.

 

Domokos László, ÁSZ-elnök és Szita Károly, MJVSZ-elnök találkozója 2018. május 14-én az ÁSZ székházában, Budapesten.


Domokos László a megbeszélésén felidézte: az ÁSZ 2018. áprilisában hozta nyilvánosságra az önkormányzatok befektetéseinek átláthatóságát értékelő elemzését, amely több megyei jogú várost is érintett. Mint mondta: az elemzés készítői igazolták, hogy az önkormányzati közpénzek szabályos és átlátható befektetésének előfeltétele a megfelelően kiépített és jól működő belső kontrollrendszer.


Szita Károly a megbeszélésen rámutatott: az önkormányzati rendszer átalakításának, illetve az új finanszírozási rendszernek köszönhetően kiépültek azok a kontrollok, amelyek képesek megakadályozni a települések újbóli eladósodását. Az MJVSZ elnöke szerint egyes településeken ugyanakkor kockázatot jelenthetnek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok. Ebből a szempontból Szita Károly megnyugtatónak nevezte a megyei jogú városokra vonatkozó számvevőszéki tapasztalatokat, de elmondta, hogy a településvezetőknek oda kell figyelniük a cégeik irányítására, és rendszeresen el kell végezni a fenntartói ellenőrzéseket.

 

Domokos László, ÁSZ-elnök és Szita Károly, MJVSZ-elnök találkozója 2018. május 14-én az ÁSZ székházában, Budapesten.


A megbeszélésen szó esett az ÁSZ integritás felméréséről is. Domokos László Szita Károly figyelmébe ajánlotta a köztulajdonú – állami és önkormányzati – vállalatokról készült legfrissebb elemzést, amelyet néhány hete hozott nyilvánosságra az ÁSZ. A felmérés feltárta, hogy az egyes társaságok integritási veszélyeztetettsége a társaság méretével párhuzamosan nő, valamint az integritási kockázatot lényegesen növeli, ha egy köztulajdonú társaság jelentős uniós támogatásban részesül, vagy valamilyen fejlesztésben vesz részt – ismertette Domokos László az elemzők következtetéseit a találkozón.


Az ÁSZ elnöke röviden bemutatta még az ÁSZ etikus közpénzügyi vezetőképző programját, amelynek keretében a Számvevőszék 2018. május 24-től éppen önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok elsőszámú vezetőinek szervez kétnapos szemináriumot, majd öthetes távoktatást. Domokos László felhívta a figyelmet továbbá a Számvevőszék önkéntes önteszt rendszerére, melynek egyik célja a települési önkormányzatok belső szabályozottságának fejlesztése.

 

Domokos László, ÁSZ-elnök és Szita Károly, MJVSZ-elnök találkozója 2018. május 14-én az ÁSZ székházában, Budapesten.


Szita Károly elismerően szólt az ÁSZ támogató, tanácsadó eszközeiről. Felvetette, hogy a Számvevőszék etikus közpénzügyi vezetőképzésébe a 23 megyei jogú város önkormányzati cégvezetőinek is be kellene kapcsolódniuk. Mint mondta ezt a szövetség ösztönözni fogja. A MJVSZ elnöke a megbeszélésen hangsúlyozta: a megyei jogú városok történelmi léptékű fejlesztések előtt állnak, a várhatóan 2022-ig megvalósuló jelentős beruházásokban pedig számítanak az ÁSZ tapasztalataira, tanácsaira is.

 

Horváth Bálint

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály