Elnöki interjú a Magyar Időkben

2018-06-05 14:49:00   |   Feltöltötte: Dr. Gulyás Kata

Egy esetleges gazdasági krízisre való felkészülésről, a proaktív nemzetközi szintű kommunikáció fontosságáról, a jövő évi költségvetési tervezésről, a munkaerőpiac megoldandó kihívásairól is beszélt a Magyar Időknek Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint már akár jövőre érdemes lenne közelíteni a „nullszaldós” költségvetés felé, ez ugyanis növelné a befektetői bizalmat és nagyobb pénzügyi mozgásteret biztosítana az országnak.

„A nemzetközi gazdaság kilátásai azt valószínűsítik, hogy a közeli időszakban globális válsággal kell számolnunk” – mondta el a Magyar Időknek adott nagyinterjújában Domokos László. „A feladat abban áll, hogy fel kell készülni a válságra, mégpedig minél gyorsabban. Olyan helyzetben kell lennie az államháztartásnak és a gazdaságnak, hogy ha holnap ránk ront egy újabb nemzetközi krízis, az ne érje hazánkat felkészületlenül, ne okozzon meglepetést, és a kormány – ha kell – bele tudjon avatkozni a folyamatokba a maga eszközeivel” – tette hozzá.

 

forrás: Magyar Idők


Az ÁSZ elnöke szerint rugalmasabbá kell tenni az állami rendszereket, hogy azonnal reagálni lehessen a hirtelen jött változásokra. „Ha az állam azt látja, hogy a gazdaság valamely területén a magánszereplők megrendelései is kellő forgalmat, túlkínálatot idéznek elő, akkor onnan az állam vonuljon ki, s csak akkor jelenjen meg érdemben újra, ha a magánszereplők eltűnnek. Tipikusan ilyen az építőipar” – magyarázta az interjúban Domokos László.


Az elnök a munkaerőpiaci kihívások kapcsán beszélt a robotizáció lehetséges hatásairól, de az adócsökkentés további lehetséges lépései is szóba kerültek az interjúban: „az adócsökkentéssel, véleményem szerint, nem szabad felhagyni. Hatéves program szerint mérsékli az állam a munkaadó vállalkozások adóját, de lehetne másutt is lépéseket tenni: a személyi jövedelemadó jelenlegi 15 százalékos kulcsát például mielőbb 9 százalékra kellene enyhíteni” – szögezte le Domokos László.


A 2018. június 5-i Magyar Időkben megjelent nagyinterjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.


Gulyás Kata
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály