Elnöki felszólalás az Országgyűlésben az állami beruházásokról

2018-11-15 13:26   |   Feltöltötte: Horváth Bálint
Utoljára frissítve: 2018-11-16 08:37

Jelentősen javulhat az állami beruházások előkészítése és megvalósítása az erről szóló törvény elfogadásával – hangsúlyozta Domokos László az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában, szerda este. Az ÁSZ elnöke rávilágított: az Országgyűlés előtt lévő - az elmúlt évek számvevőszéki ellenőrzési és elemzési tapasztalatait is hasznosító - új törvénnyel olyan szabályozás jöhet létre, amely minden állami beruházás előkészítése és lebonyolítása elé magas szakmai és átláthatósági követelményeket állít.

Az Állami Számvevőszék számos alkalommal végezte nagyberuházások ellenőrzését. Elég csak a 4-es metró vagy a M6-os autópálya beruházásának az ellenőrzését említenem – nyitotta felszólalását Domokos László. Mint mondta: az ÁSZ ellenőrzései szinte kivétel nélkül súlyos hiányosságokat állapítottak meg a beruházások előkészítésében és kivitelezésében. E tapasztalatok, valamint az Országgyűlés 2015. évi erre irányuló határozata indította az Állami Számvevőszéket arra, hogy a nagyberuházásokkal kapcsolatos kockázatokat rendszerszerűen feltárja, és megismerje a nagyberuházások szabályozásának és ellenőrzésének nemzetközi tapasztalatait – fejlette ki az elnök.

 

Jelentősen javulhat az állami beruházások előkészítése és megvalósítása az erről szóló törvény elfogadásával – hangsúlyozta Domokos László az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában.


Domokos László felidézte: az elmúlt években az ÁSZ feltérképezte az állami beruházások lebonyolításának legjobb nemzetközi gyakorlatait, Nagy-Britanniától Kanadán át egészen Kínáig és Brazíliáig. Rámutatott: ezen tapasztalatok alapján a nagyberuházások eredményes megvalósítása olyan szabályozást igényel, amely az előkészítéstől a hasznosulásig átfogja a beruházási folyamatot, és szigorú átláthatósági és elszámoltathatósági követelményeket támaszt a beruházás megvalósítójával szemben. Hozzátette: a most tárgyalandó törvényjavaslat egy ilyen professzionális rendszer kiépítését kezdeményezi a kormányzati és az önkormányzati beruházások egy fontos területén, a magasépítés esetében. Ellenőrzési tapasztalataink azt jelzik, hogy a kórházak, egyetemek, szociális intézmények nincsenek felkészülve arra, hogy saját magasépítési beruházásaikat szakszerűen és hatékonyan valósítsák meg – hangsúlyozta Domokos László, majd hozzátette: ezért ezen a területen indokolt a centralizáció, a beruházási közfeladatnak egy professzionális szervezettel való elvégeztetése.


Az ÁSZ elnöke parlamenti felszólalásában rámutatott: a törvényjavaslattal létrejön a 100%-os állami tulajdonban lévő, közfeladatokat ellátó Beruházási Ügynökség, amelynek átlátható, elszámoltatható, az integritási követelményeknek megfelelő működését tehát a törvényjavaslat biztosítja. Ugyanakkor az ÁSZ elnöke néhány ponton az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontosítását, kiegészítését javasolta. Felvetette, hogy a Beruházási Ügynökség tevékenységét – a szükséges szerződéses garanciák megteremtése mellett – érdemes lehet kiterjeszteni az önkormányzati beruházásokra is. Domokos László aláhúzta: az új törvény jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy az állami magasépítési beruházások teljes folyamata szabályozott legyen. Olyan szabályozás jöhet létre, amely minden állami beruházás előkészítése és lebonyolítása elé magas szakmai és átláthatósági követelményeket állít. Meggyőződésem, hogy a most tárgyalt törvényjavaslat – szükséges korrekciók utáni – elfogadásával az Országgyűlés nagy lépést tesz ebbe az irányba – zárta parlamenti felszólalását az ÁSZ elnöke.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály