Ellenőrzés kezdődött két nem állami humánszolgáltatónál

2018-12-28 10:38   |   Feltöltötte: Sári Csaba

Megkezdődött az ellenőrzésre való felkészülés két nem állami humánszolgáltató, a „Napfény-Otthon" Kiemelten Közhasznú Alapítvány és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fenntartóinál.

Az Állami Számvevőszék stratégiájában meghatározó jelentőséget tulajdonít, annak, hogy ellenőrzéseivel, azok alapján megfogalmazott ajánlásaival hozzájáruljon a közpénzek átláthatóságához, így van ez az államháztartáson kívülre jutatott állami támogatások esetében is.


A szociális feladatokat ellátó nem állami intézményfenntartók részére közfeladataik ellátására évente jelentős összegű pénzügyi támogatást biztosítanak a mindenkori költségvetési törvények, jelen ellenőrzéssel az ÁSZ a társadalom számára jelzi, hogy az államháztartáson kívüli közpénz felhasználása sem maradhat ellenőrzés nélkül.


A humánszolgáltatást nyújtó államháztartáson kívüli intézményfenntartók központi költségvetésből kapott támogatásai felhasználásának ellenőrzéséhez az ÁSZ elnöke által az ellenőrzési program elfogadásra került.


Az ellenőrzés a 2015-2017. évekre terjed ki. Az ellenőrzés lefolytatására való felkészülés keretében az ellenőrzést végzők megismerik a jóváhagyott ellenőrzési programot, valamint megkezdik a két fenntartótól már beérkezett dokumentumok felülvizsgálatát.

 

Hudák Katalin
ellenőrzésvezető