Ellenőrzés kezdődött három állami tulajdonú gazdasági társaságnál

2018-10-09 16:39:00   |   Feltöltötte: Kistóth Krisztina

Az Állami Számvevőszék három állami tulajdonú gazdasági társaság a FILANTROP Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a Pillér Pénzügyi és Számítástechnikai Korlátolt Felelősségű Társaság és a Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó "zártkörűen működő" Részvénytársaság ellenőrzését kezdte meg.

 

Az állami tulajdonú gazdasági társaságokra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése kiemelten fontos a vagyon megőrzése, megóvása érdekében, valamint a kormányzati szektor elszámolásaiban megjelenő állami tulajdonú gazdasági társaságok esetében, amelyekkel szemben alapvető követelmény, hogy gazdálkodásuk, működésük szabályszerű, az általuk szolgáltatott adatok minél megbízhatóbbak legyenek.


Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a gazdasági társaság szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak; biztosítva volt-e a közfeladatok átláthatósága és elszámoltathatósága érdekében a közszolgáltatás díjának megalapozottsága szabályszerű önköltségszámítással.


A FILANTROP Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosi joggyakorlója az MNV Zrt., az MNV Zrt. részesedésének 80,4%. A társaság közfeladatot lát el. Fő tevékenysége egyéb épület-, ipari takarítás, tevékenysége kéményseprő-ipari tevékenység. Kéményseprői szolgáltatása mellett környezetvédelmi tanácsadással, veszélyes hulladékszállítással kapcsolatos tanácsadással (ADR), a társasházakat érintő szellőzőkürtők tisztításával is foglalkozik. Kéményseprői tevékenysége Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Pest, Békés megyékre terjed ki, a további szolgáltatásainak lefedettsége országos.


A Pillér Pénzügyi és Számítástechnikai Korlátolt Felelősségű Társaság 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, 2016. január 1-től a NAV vezetője megbízási szerződés alapján, az állam nevében személyesen gyakorolja a tulajdonosi jogokat az informatikai rendszerek és elektronikus ügyintézés fejlesztésére létrehozott társaság felett. A gazdasági társaság fő tevékenysége számítógépes programozás, szoftverek fejlesztése, szoftverek üzemeltetéséhez és egyéb alkalmazásokhoz szükséges hardver infrastruktúra üzemeltetése.


A Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó "zártkörűen működő" Részvénytársaság alapítója a Magyar Állam, 100 %-ban állami tulajdonban van. Jogelődje, a „Fonalmentő Vállalat”. Az alapítástól kezdődően megváltozott munkaképességű és fogyatékos személyeket foglalkoztatott. Fő tevékenysége egyéb kötött, hurkolt ruházati termékek gyártása. A Társaság működési specifikuma üzletszerű gazdasági tevékenységen alapulóan, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának – erőforrás arányos – elősegítése, adaptációs készségük fejlesztése, tranzitálása.


Az ellenőrzésben a számvevői munkaanyagok elkészítése elkezdődött.

 

Kistóth Krisztina

ellenőrzésvezető