Elkezdődött két nemzeti tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése

2018-11-10 15:01:00   |   Feltöltötte: Ódor Zoltán Tamás

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének megfelelően 2018. október 15-én megkezdődött a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. és a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. ellenőrzése. Az ellenőrzést a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok kiemelten fontos szerepe indokolja a nemzeti vagyon megőrzésében.

Az ellenőrzésben résztvevő számvevők, és külső szakértők megkezdték a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. és a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. ellenőrzéseire való felkészülést. A felkészülés ideje alatt a számvevők, és a külső szakértők megismerik az ellenőrzési programot, a vonatkozó jogszabályi környezetet, az ellenőrzött társaságok alapdokumentumait, és azok tevékenységét.
A nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a vagyon megőrzése, és megóvása érdekében, így az Állami Számvevőszék célja jelen ellenőrzések keretében, hogy megítélje a két gazdasági társaság vonatkozásában a vagyon védelmének biztosítottságát, valamint a gazdasági társaságok feletti tulajdonosi joggyakorlás szabályszerűségét.
Az ellenőrzés eredményeként meghatározhatóvá válnak a szervezetek vagyongazdálkodást érintő kockázatai, ezzel lehetővé téve a kockázatok csökkenetését.

 

 

A FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. legfőbb feladata városfejlesztési akciók indítása, azok irányítása, a kerület közterületeinek fejlesztése, üzemeltetése, forgalomcsillapított és zöldterületi övezetek kialakítása, parkolási lehetőségek biztosítása Ferencváros területén.
A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. fő tevékenysége az önkormányzati tulajdonban lévő lakások, üzletek, nem lakhatási célra szolgáló egyedi létesítmények kezelése. A gazdasági társaság feladata továbbá az önkormányzati tulajdonban lévő közterületek bérbeadása, a kerület zöldterületeinek kezelése, parkjainak és játszótereinek karbantartása üzemeltetése.
Az ellenőrzés kezdeti szakaszában az ÁSZ adatszolgáltatásra kérte fel a két társaságot, amelyek alapján megkezdődhet az ellenőrzés lefolytatása.

Az ellenőrzés előrehaladásáról folyamatosan beszámolunk a Hírportálon.

 

Ódor Zoltán Tamás
ellenőrzésvezető