Elkezdődött két nemzeti tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése

2018-10-30 09:48:00   |   Feltöltötte: dr. Márton Kristóf

A nemzeti tulajdonú gazdálkodó szervezetek ellenőrzése kiemelten fontos a vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Velük szemben alapvető követelmény, hogy gazdálkodásuk, működésük szabályszerű, az általuk szolgáltatott adatok minél megbízhatóbbak legyenek, mivel gazdálkodásuk jellemzően a média és a közérdeklődés középpontjában áll és az általuk kezelt vagyon jelentős nagyságú.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési programja alapján megkezdődött a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése keretében a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. és a „SZÁKOM” Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. ellenőrzésére való felkészülés.


Az Állami Számvevőszék célja jelen ellenőrzés keretében annak megítélése, hogy a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. és a „SZÁKOM” Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. a vagyon védelmét biztosította-e, a nyilvántartásokat szabályszerűen vezette-e és a mérleget leltárral alátámasztotta-e, valamint a társaságok feletti tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű volt-e.


Az ellenőrzés a 2015-2017. évekre terjed ki. Az ellenőrzés lefolytatására való felkészülés keretében az ellenőrzést végzők megismerik az elnök által jóváhagyott ellenőrzési programot, valamint a két gazdasági társaságtól már beérkezett adatokat, dokumentációkat.

Sali Sándorné
ellenőrzésvezető