Elkezdődött két nemzeti tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése

2018-10-08 13:41:00   |   Feltöltötte: Márton Kristóf

A nemzeti tulajdonú gazdálkodó szervezetek ellenőrzése kiemelten fontos a vagyon megőrzése, megóvása érdekében, amelyekkel szemben alapvető követelmény, hogy gazdálkodásuk, működésük szabályszerű, az általuk szolgáltatott adatok minél megbízhatóbbak legyenek.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési programja alapján megkezdődött a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése keretében az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és a Zöld Bicske Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ellenőrzésére való felkészülés.

 

A Zöld Bicske Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a hulladékgazdálkodás területén sokrétű feladatot lát el. Főbb tevékenysége a különféle hulladékok gyűjtése, hulladékudvar üzemeltetése, hulladék-válogatómű üzemeltetése, komposztálás és a környezettudatosságra nevelés. Illetékességi területe mintegy 18 településre terjed ki Bicskén és környékén.

 

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság fő tevékenysége szintén a kommunális hulladék gyűjtése, ezt a feladatát Sopronban és a környező mintegy 256 településen látja el.

 

A Számvevőszék célja jelen ellenőrzés keretében annak megítélése, hogy az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és a Zöld Bicske Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a vagyon védelmét biztosította-e, a nyilvántartásokat szabályszerűen vezette-e és a mérleget leltárral alátámasztotta-e, valamint a társaságok feletti tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű volt-e.

 

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés előkészítése keretében tájékoztatta az ellenőrzés megindításáról a bicskei székhellyel rendelkező Zöld Bicske Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot és a soproni székhellyel rendelkező STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot, valamint tulajdonosi joggyakorlóként a Bicske Város Önkormányzatát és a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatát.

Sali Sándorné
ellenőrzésvezető