Elkezdődött a felkészülés két önkormányzat ellenőrzésére

2018-08-02 12:27   |   Feltöltötte: Bálint Kálmán Kadocsa

Az Állami Számvevőszék jóváhagyott ellenőrzési program alapján megkezdte az „Önkormányzatok ellenőrzése – Integritás és belső kontroll modul” című ellenőrzés keretében Nyárlőrinc Községi Önkormányzat és Onga Város Önkormányzata ellenőrzésére való felkészülést.

Az Állami Számvevőszék Elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján a számvevők megkezdték a Nyárlőrinc Községi Önkormányzat és Onga Város Önkormányzat ellenőrzésére való felkészülést, melynek során a számvevők megismerik az ellenőrzési programot, a sajátos jogszabályi környezetet, az ellenőrzött intézmények alapdokumentumait, tanúsítványait, valamint tevékenységüket. Az ellenőrzés lefolytatására való alkalmasságukról a számvevők vizsgával adnak számot.


Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az önkormányzat belső kontrollrendszere biztosította-e a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit. Az ellenőrzés keretében értékeljük továbbá, hogy az önkormányzatnál kiépítették és erősítették-e a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollokat és azt, hogy megteremtették-e a teljesítményellenőrzés feltételeit.

 


Az Állami Számvevőszék stratégiájában megfogalmazásra került, miszerint törekszünk arra, hogy ne csak az ellenőrzöttek hibáira mutassunk rá, hanem a jó gyakorlat közreadásával segítsük a közpénzzel, közvagyonnal való hatékonyabb, eredményesebb gazdálkodást, és ezzel az ÁSZ törvény előírásainak megfelelően támogassuk a jól működő állam felépítésének munkáját.
Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés előkészítése keretében tájékoztatta az ellenőrzés megindításáról Nyárlőrinc Községi Önkormányzat és Onga Város Önkormányzatot.

Bálint Kálmán Kadocsa
ellenőrzésvezető