Elkészültek a MOME számvevői munkaanyagai

2018-09-10 10:02   |   Feltöltötte: Lukács Dávid
Utoljára frissítve: 2018-09-06 08:13

Az Állami Számvevőszék az év második felében folytatja az oktatási szektor egyes intézményeinek ellenőrzését. A felsőoktatási ágazatba tartozó intézmények vagyona a nemzeti vagyon része, így e szervezetek vagyonnal való gazdálkodásának célja az Alaptörvény szerint a közérdek szolgálata. Az ellenőrzésünk célja annak megítélése, hogy MOME működése elszámoltatható módon, a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesítve zajlott-e, valamint hogy biztosította-e a nemzeti vagyon értékének megőrzését, védelmét és szabályszerű kezelését.Az Állami Számvevőszék azzal, hogy feltárja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem gazdálkodásában fellelhető esetleges hiányosságokat, hozzájárul az Egyetemen folytatott pénzügyi- és vagyongazdálkodás szabályszerűségének javításához.

 

Az ellenőrzés lefolytatását az Egyetem beruházása is indokolja. A kormány döntése értelmében Moholy-Nagy Művészeti Egyetem „MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark” kialakítására 12,6 milliárd forintot biztosított, majd 2016 végén további 6,8 milliárd forint forrás-kiegészítésről született döntés. A beruházás építtetője a MOME, a fejlesztést kormánybiztos felügyeli és irányítja.


Az ellenőrzést végző számvevők a felkészülést követően már korábban befejezték a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által szolgáltatott adatok felülvizsgálatát. Ezt követően az ellenőrzésbe kijelölt számvevők munkalapokon minősítették az ellenőrzött szervezetet, amelyek alapján elkészítették a számvevői munkaanyagaikat. A számvevők a megállapításokat az Egyetem által az ellenőrzés rendelkezésére bocsátott dokumentumok és a kitöltött tanúsítványok, és a teljességi és hitelességi nyilatkozat alapján tették meg, így biztosítva azok tényszerűségét és hitelességét.


Az elkészült számvevői munkaanyagokat négy szem elvű felülvizsgálatnak vetjük alá, melynek keretében az ellenőrzésbe kijelölt számvevők egymás munkaanyagait vizsgálják felül. A végleges számvevői munkaanyagok dokumentált módon kerülnek átadásra az ellenőrzésvezető részére, aki ez alapján készíti el a számvevőszéki jelentéstervezetet.


Dr. Kovács Diána
ellenőrzésvezető