Elkészültek a Kincstár ellenőrzésének munkaanyagai

2018-09-13 16:01   |   Feltöltötte: Hofmeister László
Utoljára frissítve: 2018-09-10 09:55

2018. július 16-án indult el a Magyar Államkincstár 2017. évi ellenőrzési tevékenységének ellenőrzése. A kijelölt számvevők összeállították a számvevői munkaanyagukat az ellenőrzési programban foglaltaknak megfelelően.

A Magyar Államkincstár kezeli a teljes magyarországi pénzforgalom mintegy 25%-át, közel 13 ezer intézmény számláját vezeti, és mintegy 900 ezer alkalmazott számára végez bérszámfejtést a központosított illetmény-számfejtő rendszerben, a helyi önkormányzatok közel 4000 támogatási, pályázati forrás elszámolását tartja nyilván. A Kincstár emellett ellenőrzési feladatokat is ellát, többek között ellenőrzi a humánszolgáltatásokat nyújtó egyházi és nem állami, nem helyi önkormányzati intézmények fenntartóit megillető állami támogatásokat.

 

 

Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a Kincstár ellenőrzési feladatait szabályszerűen látta-e el, valamint, hogy az államháztartáson kívüli szervezeteknek nyújtott támogatások kontrollját megfelelően végezte-e el. Az ellenőrzés kiterjed továbbá annak értékelésére, hogy a korábbi számvevőszéki jelentésekben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat a Kincstár végrehajtotta-e.

 

Az ellenőrzést végző számvevők az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendelkezésére bocsátott dokumentumokat feldolgozzák, és az ellenőrzési programban foglalt szempontok szerint értékelték azokat levonva a következtetéseket is, mindezt dokumentumokkal, jogszabályokkal alátámasztottan.

 

Az ÁSZ stratégiájában foglalt célkitűzése, hogy tovább erősíti a munkájával szembeni bizalmat a magas szintű ellenőrzési bizonyosság biztosításával, az ellenőrzési megállapítások, következtetések, ajánlások magas szakmai minőségével. Ezzel összhangban a számvevői munkaanyagok alapos minőségbiztosításon mennek keresztül, mielőtt az ellenőrzésvezető felhasználja azokat.

 

A számvevői munkaanyagok átvételét követően az ellenőrzésvezető megkezdi a jelentéstervezet összeállítását az ÁSZ által alkalmazott minőségi követelmények teljes körű figyelembevételével.

 

Hofmeister László
ellenőrzésvezető