Elkészült munkaanyagok nemzeti tulajdonú gazdasági társaságoknál

2018-12-28 15:19   |   Feltöltötte: Siposné Dóczi Klára

Újabb szakaszába lépett négy gazdasági társaság, a Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft., az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. valamint a Zuglói Sport Kft. és a Soroksár Sport Club Kft. és a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzatok ellenőrzése. 

A számvevők és a szakértők az Állami Számvevőszék 2018. évi második félévi ellenőrzési programjában szereplő 19. témasorszámú, a "Nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése" című ellenőrzési programban meghatározottak szerint lefolytatták a helyszíni ellenőrzéseket.

 

A Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft. a Főváros II. Kerületi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság, melynek meghatározó feladata a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ üzemeltetése.

Az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt-t 2011-ben alapította Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az önkormányzati tulajdonú lakóépületek, üzlethelyiségek kezelése, fenntartása céljából.

A Zuglói Sport Kft. a Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 100%-os tulajdonában áll. A gazdasági társaság meghatározó feladata Zugló sportéletének összefogása és irányítása, a kerületben található sporttelepek működtetése.

A Soroksár Sport Club Kft.-t Budapest Főváros XXIII. Kerület Soroksár Önkormányzata alapította. A Kft. fő tevékenysége a Soroksár SC másodosztályú labdarúgó bajnokságban résztvevő csapat működési hátterének megteremtése és az utánpótlás nevelés.

 

Az ellenőrzés céljával összhangban az ellenőrzést végzők azt értékelték, hogy a 2015-2017 években a gazdálkodó szervezetek szabályozottsága és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak. Az ellenőrzés kiterjedt annak vizsgálatára is, hogy a vagyonváltozást eredményező döntéseknél a tulajdonosi jogok gyakorlója és a gazdálkodó szervezet szabályszerűen jártak-e el. A tulajdonos önkormányzatok ellenőrzésének a célja annak értékelése volt, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása szabályszerű volt-e.

 

Az ellenőrzésben az Állami Számvevőszék munkáját könyvvizsgálói tapasztalattal rendelkező külső szakértők is segítették, akik a gazdasági társaság szabályozottságáról és vagyongazdálkodásának a szabályozási környezethez való illeszkedéséről fogalmazták meg az ellenőrzött által benyújtott dokumentumokra alapozott következtetéseiket. A munkaanyagok minőségbiztosítása „négy szem" elvű felülvizsgálattal történt, az azt követően véglegezett munkaanyagok az ellenőrzésvezetőnek átadásra kerültek. Az ellenőrzésvezető azok alapján számvevőszéki jelentéstervezetet állít össze, amelynek elkészítése egységes követelmény- és szempontrendszer alapján történik.

 

Siposné Dóczi Klára