Elkészült két újabb gyulai gazdasági társaság jelentéstervezete

2018-05-16 11:26   |   Feltöltötte: Hofmeister László

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési ütemtervével összhangban elkészült az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. és a GYULAHÚS Kft. gazdálkodási tevékenységének megfelelőségi ellenőrzéséről szóló jelentéstervezete, melyet az ellenőrzésvezető az Elnöki Értekezlet elé beterjesztett.

Az ÁSZ stratégiájában foglalt célkitűzése, hogy a jelentések igazodjanak a felhasználók igényeihez, pontosan, lényegre törően, közérthetően tartalmazzák az ellenőrzések eredményeit, és egyértelmű üzenetet közvetítsenek. Ezen célt szem előtt tartva az ellenőrzésvezető a számvevői és a külső szakértői munkaanyagok és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján összeállította a jelentéstervezeteket az ÁSZ által alkalmazott minőségi követelmények teljes körű figyelembevételével. Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzésével az ÁSZ célja az, hogy az államháztartáson kívüli szervezetek közpénz felhasználása átlátható módon történjen, a vállalatok a vagyonnal szabályosan és hatékonyan gazdálkodjanak.

 

 

A számvevők és a külső szakértők egyebek mellett arra keresték a választ az ellenőrzések során, hogy a 2013-2016. években az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. és a GYULAHÚS Kft. vagyongazdálkodása, a pénzügyi-számviteli feladatainak ellátása szabályszerű volt-e, a szolgáltatásaik díját alátámasztották-e megfelelő önköltségszámítással, valamint a tulajdonos önkormányzat szabályszerűen gyakorolta-e tulajdonosi jogait.


Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. közművelődési, múzeumi és kulturális-turisztikai feladatokat lát el, melynek keretében üzemelteti a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot és az Erkel Ferenc Művelődési Központot.


A Gyulahús Kft. fő tevékenységi köre a szárazáru előállítás, amely kiterjed a teljes húsipari feldolgozási vertikumra. Termékei közt megtaláljuk a kolbász- és szalámiféléket valamint májas és töltelékárukat.

 

A számvevők és a külső szakértők által készített munkaanyagok alapján elkészültek a jelentéstervezetek, amelyek az Elnöki Értekezletre való előterjesztést követően több minőségbiztosítási fázison mennek keresztül. Az ÁSZ támogató egységei kontrollálják a jelentéstervezetek célra tartottságát, ellenőrzési programnak való megfelelését, valamint véleményezik a megállapítások jogszabályokkal való alátámasztottságát. A jelentéstervezeteket a véleményekkel együtt tárgyalja meg az Elnöki Értekezlet.

 

Hofmeister László
ellenőrzésvezető