Elkészült két önkormányzat utóellenőrzésének jelentéstervezete

2018-09-12 16:10   |   Feltöltötte: Dr. Gucsa Tímea Katalin
Utoljára frissítve: 2018-09-12 08:22

„Utóellenőrzések- Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése” keretében az ellenőrzésvezető elkészítette Almásfüzitő Község Önkormányzata és Ceglédbercel Község Önkormányzata jelentéstervezetét.

 

Az Állami Számvevőszék 2018. I. félévi ellenőrzési terve alapján indult utóellenőrzés tekintetében, az ellenőrzött önkormányzatok által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján a számvevők elkészítették a számvevői munkaanyagaikat. A számvevők lényeges következtetéseit figyelembe véve, az ellenőrzés vezetője elkészítette a számvevőszéki jelentéstervezetet és azt az ütemterveknek megfelelően beterjeszti Elnöki Értekezletre.

Az utóellenőrzés feltárja, hogy az önkormányzatok az intézkedések végrehajtásával hasznosították-e a korábbi ellenőrzési jelentésben a hiányosságok megszüntetése, illetve a kockázatok kezelése érdekében megfogalmazott javaslatokat, illetve az intézkedések végrehajtása elmaradásának következtében továbbra is fennálló szabálytalanság esetén értékeli a közpénzek, közvagyon veszélyeztetettségét, amely további intézkedéseket vonhat maga után.

A szakmai megfelelőség biztosítása érdekében, az Elnöki Értekezleten való megtárgyalást megelőzően az ÁSZ stratégiájában is megfogalmazott minőségközpontú működés elve szerint, valamint a belső szabályrendszernek megfelelően a számvevőszéki jelentéstervezet többszintű minőségbiztosítási kontrollon megy keresztül.

Ennek megfelelően az ellenőrzés felügyeleti vezetője valamint az ellenőrzést támogató osztályok véleményezik a számvevőszéki jelentéstervezetet. A véleményezés során értékelik az ellenőrzés célra tartottságát, ellenőrzési programnak való megfelelést, a megállapítások jogi megalapozottságát és közérthetőségét.
A számvevőszéki jelentéstervezetet az észrevételekkel és a véleményekkel együtt tárgyalja meg az Elnöki Értekezlet.Dr. Nagy Judit
ellenőrzésvezető