Elkészült két központi költségvetési szerv számvevői munkaanyaga

2018-10-26 08:57:00   |   Feltöltötte: Forczek Andrea

A Központi Költségvetési Szervek Ellenőrzése keretén belül, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ellenőrzéséről elkészültek a számvevői munkaanyagok.

Az ellenőrzés célja annak megítélése, hogy az ellenőrzött intézményekre vonatkozó irányító szervi feladatellátás a jogszabályi előírások betartásával történt-e; az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatainak, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e. Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó szervezet gazdálkodása során elszámoltatható és megfelel-e az Alaptörvényben meghatározott alapvetésnek, hogy Magyarország a kiegyensúlyozott átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti. Érvényesül-e a nemzeti vagyon kezelésének és védelmének célja, valamint a központi alrendszer intézménye kiépítette és erősítette-e a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollokat és azt, hogy megteremtett-e a teljesítményellenőrzés feltételeit.


A számvevők által az ellenőrzés során a rendelkezésre bocsátott dokumentumok értékelésével és minősítésével elkészített számvevői munkaanyagok a „négy szem” elvű felülvizsgálatot követően kerültek véglegesítésre, amelyeket átadás-átvételi eljárás keretében átadtak az ellenőrzésvezetőnek, amely alapján megkezdi a számvevőszéki jelentéstervezet írását.


A Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet felettes szervei az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A Centrumkórház a Szent István Kórház, Szent László Kórház, Merényi Gusztáv Kórház és a Rehabilitációs Centrum intézményekből áll. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az Agrárminisztérium által irányított, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek, előirányzataik felett teljes jogkörrel rendelkeznek.

Forczek Andrea
ellenőrzésvezető