Elkészült a turizmusfejlesztési stratégia

2017-10-10 12:58:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

A kormány elfogadta a turizmusfejlesztési stratégiát – jelentette be Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. Mint mondta: a turisztikai ágazatot jellemzően a piaci szereplők dominálják, az állam feladata pedig a stratégiaalkotás és a végrehajtás koordinálása. A turizmusfejlesztési intézkedések hatását korábban az Állami Számvevőszék is ellenőrizte. A 2016. február elején publikált jelentésében az ÁSZ éppen a turizmusfejlesztési stratégiai célkitűzések megvalósításának, mérésének és nyomon követésének előmozdítása érdekében fogalmazott meg javaslatokat.

Megfelelő keretek, kevéssé mérhető célkitűzések – sommásan ezt állapította meg az Állami Számvevőszék a turizmusfejlesztési intézkedések 2013 januárja és 2015 augusztus közötti időszakra vonatkozó ellenőrzése. Az ÁSZ nem a nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő hatású ágazat szakmai eredményeit értékelte, hanem azt vizsgálta, hogy a turizmus fejlesztése érdekében tett intézkedések hozzájárultak-e a kitűzött célok megvalósulásához, valamint rendelkezésre állnak-e a teljesítménymérés feltételei.

 

Elkészült a turizmusfejlesztési stratégia


Számvevőszéki javaslatok a célok nyomon követése érdekében


A számvevőszéki ellenőrzés megállapította, hogy a turizmusfejlesztés jogi, intézményi rendszerét alapvetően kialakították. A turizmusfejlesztési intézkedések stratégiai célok megvalósítására gyakorolt hatása azonban nem volt kimutatható, mivel a célok teljesülése nyomon követésének feltételeit teljes körűen nem biztosították. Mindez azt jelenti, hogy jellemzően hiányoztak a célkitűzések megvalósulását értékelő indikátorok és egyéb stratégiai dokumentumok, így viszont az egyes intézkedések közvetlen hatása sem volt kimutatható.


Az ÁSZ jelentésben szereplő javaslatok alapján a nemzetgazdasági miniszternek és a Balaton Fejlesztési Tanács elnökének 30 napon belül intézkedési tervet kellett készíteniük, a turizmusfejlesztési stratégiai célkitűzések megvalósításának, mérésének és nyomon követésének előmozdítása érdekében. Az ellenőrzés részletes megállapításairól itt olvashat.


Közös ellenőrzés a horvát és macedón számvevőszékkel


Az ellenőrzést az ÁSZ a horvát és a macedón számvevőszékkel közös ellenőrzési szempontok szerint folytatta le, és a három ország tapasztalatairól közös tanulmány is készült, amit az elnökök 2016. február végén mutattak be Budapesten. A tanulmány tartalmazza, hogy a nemzeti ellenőrzésekben megtett javaslatok várhatóan megfelelő ágazati politikák és intézkedések meghozatalát eredményezik. A turizmusfejlesztésben illetékes testületek megfelelő mérési eredményeket tudnak majd felmutatni és a turizmus hatásainak kimutatására egyértelmű mérőszámok kerülnek meghatározásra. A közös tanulmány aláírásáról itt olvashat bővebben.

 

Elkészült a turizmusfejlesztési stratégia


A kormány elfogadta az új turizmusfejlesztési stratégiát


A 2030-ig tartó nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát október 16-án mutatják be. A konkrét célkitűzéseket, indikátorokat is tartalmazó stratégia végrehajtására mintegy 830 milliárd forint hazai és uniós forrás áll rendelkezésre. A stratégia szerint a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma országosan eléri majd az ötvenmilliót, a 2016-os 27 millió 629 ezer után. Magyarország helyezése a turizmus versenyképességi világranglistáján (WEF ranglista) a 2016-os 49. helyezéshez képest a 30. lesz 2030-ban. A turizmus közvetett és közvetlen hozzájárulása a GDP-hez 16 százalékra nő, és 450 ezer embert fog foglalkoztatni.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály