Elkészült a munkaanyag három állami tulajdonú társaságnál

2018-12-03 15:03   |   Feltöltötte: Kistóth Krisztina

Elkészültek a számvevői munkaanyagok a FILANTROP Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a Pillér Pénzügyi és Számítástechnikai Korlátolt Felelősségű Társaság és a Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó "zártkörűen működő" Részvénytársaság ellenőrzésében.

 

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés során az állami tulajdonban, a Filantrop esetében résztulajdonban lévő gazdasági társaság gazdálkodását vizsgálta, kiemelten a vagyongazdálkodási tevékenységre. Az ellenőrzés során értékelte a gazdasági társaság szabályozottságát, hogy gazdálkodási és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak, továbbá, hogy a vagyonváltozást eredményező döntések esetében a társaság szabályszerűen jár-e el. Az ellenőrzött időszak 2015-2017.


Ebben a fázisban a számvevők munkalapokon minősítették a három állami tulajdonú /résztulajdonú gazdasági társaság szabályozottságát és vagyongazdálkodását. Ezt követen a munkalapok alapján elkészítették számvevői munkaanyagaikat. A munkalapokat és a munkaanyagokat az ellenőrzött szervezet által az ellenőrzés rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapozták meg. A számvevői munkaanyagokat az ellenőrzésvezetőnek történő átadás előtt négy szem elvű minőségbiztosításnak vetettük alá.


Ezt követően az ellenőrzésvezető feladata a munkaanyagok alapján a számvevőszéki jelentés tervezet elkészítése.


Az ÁSZ ellenőrzésével felhívhatja a figyelmet a jogszabályi követelmények teljesítéséhez szükséges feltételek hiányosságaira, hozzájárulhat az államháztartáson kívüli, de (közvetlenül vagy közvetve) állami vagyont használó gazdálkodó szervezetek tevékenységének átláthatóságához. Ellenőrzésünk eredményeképpen javaslatainkkal, megállapításainkkal hozzájárulhatunk a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatóságának, elszámoltathatóságának javításához.

 

Kistóth Krisztina

ellenőrzésvezető