Együttműködés a pénzügyi kultúra fejlesztéséért

2013-11-15 10:07
A pénzügyi kultúra fejlesztésében való együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi karának dékánja, valamint Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke Budapesten.

 

Az Állami Számvevőszék és az Econventio Egyesület 2013. november 14-én „Középiskolások pénzügyi ismeretei a 2013-as ECONVENTIO TESZT eredményei alapján" címmel rendezett konferenciát, amelyet követően sajtótájékoztató keretében került sor az együttműködési megállapodás aláírására.

Vilmányi Márton, Domokos László, Hoffmann Rózsa, Sápi Ákos, Varga Árpád


Domokos László elmondta, az Állami Számvevőszéknek az összefogással és kooperációval az a célja, hogy aktív részese, illetve támogatója legyen az egyes kezdeményezéseknek, valamint a pénzügyi kultúra emelése, illetve ehhez kapcsolódva a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítése.


Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

 

Dr. Hoffmann Rózsa kifejtette, hogy a Nemzeti alaptanterv a köznevelés 12 évére tartalmazza a pénzügyi ismeretek oktatását, és ahogyan megjelennek az új tankönyvek, azokban már szerepelnek ezek az ismeretek is.

 

Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár


Dr. Varga Árpád kiemelte nagyon várják azt a Nemzeti alaptantervet, amelyről az államtitkár beszélt, mert soha nem volt olyan gyakorlati ismereteket nyújtó, adózással kapcsolatos tananyag, amelyből tényleg tanulhattak volna úgy a diákok, hogy azután az életben könnyebben boldoguljanak.

 

Dr. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese


Sápi Ákos elmondta céljuk, hogy minél több középiskolás ismerje meg évről évre azokat az újdonságokat, amelyekkel felnőttként majd találkozni fognak, hiszen ahhoz, hogy később jó pénzügyi döntéseket tudjanak hozni, folyamatos ismeretfejlesztésre van szükség.

 

Sápi Ákos, az Econventio Egyesület elnöke

 

Dr. Vilmányi Márton szerint a kutatási eredményeket fejlesztésnek is követni kell, amelyek a társadalmi csoportok és a társadalmi közösségek fejlődését is szolgálni fogják. Ezt részben az közvetlen oktatással, részben az oktatók képzésével lehet majd elérni.

 

Dr. Vilmányi Márton, az SZTE GTK dékánja


Az aláírást követően az „Econventio Teszt" eredményeit Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem docense ismertette. Kovács Péter elmondta: a középiskolások pénzügyi ismereteit mérő Econventio teszt idei eredménye 42 pont volt, ami alacsonyabb ugyan a tavalyi 46 pontnál, de ennek oka nem az ismeretek csökkenése, hanem olyan két állítás közötti választást kérő kérdések beiktatása, ami megnehezítette az idei teszt kitöltését.

 

Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem docense

 

A pénzügyi szakemberek által alapított Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi kara által létrehozott kutatócsoport az idén már harmadszor mérte fel a középiskolások pénzügyi ismeretét. A teszteket 12 ezer diák töltötte ki.

 

Kovács Péter tájékoztatása szerint a diákok 41 százaléka otthonról hozza a pénzügyi ismereteit, 20 százalékuk az iskolában tanulja, míg 10 százalék az internetről, 12 százalék pedig a saját tapasztalatából tesz szert ilyen tudásra. A gazdasági képzésben részvevők 3 ponttal jobban teljesítettek társaiknál. A szakmunkástanulók teljesítménye viszont mindössze 34 pont volt.

 

Kommunikációs és Intézményi Kapcsolatok Osztálya