Egyházi intézményfenntartók ellenőrzése

2018-10-13 09:58:00   |   Feltöltötte: Pellei Tamás

Az Állami Számvevőszék Elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján megkezdődött nem állami köznevelési és szociális intézmények két egyházi fenntartójának ellenőrzése. A számvevők elkezdték ellenőrzésére való felkészülést.

 

Az Állami Számvevőszék  - stratégiájában foglaltak alapján  - az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások ellenőrzésével hozzájárul ahhoz, hogy a közpénzeket a nem állami humánfenntartók átlátható módon használják fel. Az ellenőrzés javaslataival hozzájárulhat a támogatások szabályszerű felhasználásához, javíthatja a társadalmi-gazdasági döntések megalapozottságát, amely a „jó kormányzás” feltétele.


A köznevelési és szociális feladatokat ellátó nem állami intézményfenntartók részére a mindenkori költségvetési törvények évente jelentős összegű pénzügyi támogatást biztosítottak, így az ellenőrzés célja annak megítélése, hogy a központi költségvetésből kapott támogatások felhasználása szabályszerű volt-e, a támogatások igénylése, évközi módosítása és év végi elszámolása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak.


A számvevők az ellenőrzésre való felkészülés keretében megismerkednek az ellenőrzési programmal, az ellenőrzés jogszabályi környezetével, valamint az ellenőrzött szervezetekkel.

 

Dr. Pellei Tamás
ellenőrzésvezető