Domokos László: meg kell tanítani a pénz értelmes elköltését

2018-02-16 00:35   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

„Hazánkban tömegpszichológiára épült gazdaság van. A reklám által befolyásolt impulzusvásárló azt veszi, ami divat, ezért nagyon nehéz logikus és tudatos pénzügyi gondolkodásra ösztönözni a fogyasztót” – mondta Domokos László a Pénzügyi Tudatosság Projekt szerkesztőségi ülésén.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett és társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését, annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek.


A Számvevőszék 2016-ban indította el Pénzügyi Kultúra Projektét, amelynek célja a magyar családok (köz)pénzügyi kultúrájának fejlesztése, felmérése, a pénzügyi kultúra-fejlesztést és pénzügyi ismeretterjesztés támogató programok, valamint képzések megvalósítása.

 
2018. február 15-én a Pénzügyi Tudatosság Projekt keretében szerkesztőségi ülésre került sor, amelyen Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az átlagember pénzköltési szokásairól beszélt, majd Dr. Kovács Diána projektvezető áttekintette a 2017. év eredményeit, valamint bemutatta az idei évi céljait és feladatait.

 


Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke kiemelt jelentőségű témának tartja a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését. Szerinte a magyar lakosságra jellemző, hogy tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér és sajnálatos, hogy az emberek akkor tanulnak meg a pénzel gazdálkodni, mikor már nincs pénzünk. Erre példaként a 2008-as válságot emelte ki, mikor olyan emberek jutottak deviza hitelhez, akiknek forint hitelt se lehetett volna adni.


Domokos László azt vallja: mindig csak annyi pénzügyi kockázatot vállaljunk, amennyit képesek vagyunk belátni és kezelni. Szerinte a hitelfelvétel előtt érdemes legalább 6 hónapig a várható törlesztésnek megfelelő összeget félretenni. Ha ez minden nehézség nélkül megy a havi rezsi kifizetése mellett, akkor érdemes csak hitelfelvételben gondolkodni.


Az ÁSZ elnöke az öngondoskodást, előrelátást és takarékosságot is kiemelt feladatnak tekinti. Domokos László szerint legalább három havi megtakarítással kellene rendelkeznie minden családnak, ahhoz, hogy egy váratlan teljes jövedelem kiesés esetén is képesek legyenek a rezsit és az élelmiszerkiadást fedezni.

 


Domokos László problémásnak tartja, hogy mindennapi vásárlásaink során sem vagyunk tudatosak, sokszor a reklámok hatására veszünk meg olyan termékeket, amelyeket előre nem terveztünk. Ebből pedig az következik, hogy több pénzt költünk olyan dolgokra, amelyekre nincs is szükségünk. Az ÁSZ elnöke szerint fontos lenne megtanítani az embereket arra, hogy tervezzék meg vásárlásaikat, pénzügyeiket, csináljanak havi költségvetést.


Az ÁSZ elnöke megemlítette még a témával kapcsolatban készült OECD, illetve a Számvevőszék által készített Pénzügyi Kultúra Kutatást, majd felvetette és egyben felkérte Dr. Németh Erzsébet felügyeleti vezetőt a korábbi kutatás eredményességének visszamérésére.


A szerkesztőségi ülés második felében a Projekt 2017. évi eredményeiről és idei céljairól Dr. Kovács Diána projektvezető számolt be. Elmondta 2017-ben 50 videó film készítése valósult, amelyek közérthetően, a lakosság bevonásával ismertették a pénzügyi kultúrával összefüggő fogalmakat, a fenntartható fejlődés célkitűzéseit, valamint az ÁSZ aktuális ellenőrzési tevékenységét.


A projekt vezetője kiemelte, a kisfilmek a Hírportál mellett a Pénzügyi Szemle Online facebook oldalán is megjelentek, hiszen jelenleg a közösségi média ezen felülete a leghatékonyabb módja, hogy elérje azokat a családokat és hétköznapi embereket, akiknek fejleszteni kell a pénzügyi tudatosságát.

 


A tavalyi év kapcsán a projektvezető sikeresnek ítélte a „Pénzügyi kultúra nagykövete” című tréningprogramot, amelynek keretében önkéntes számvevők sajátították el a pénzügyi kultúra lakossági fejlesztésének módszertanát. Emellett számos pénzügyi tudatossághoz és a pénzügyi kultúra nemzeti stratégiájához kapcsolódó rendezvényen képviselte magát az ÁSZ.


Dr. Kovács Diána az idei éve kapcsán elmondta, többek között folytatódik a különböző pénzügyi témák videós feldolgozása, valamint a Mindennapi pénzügyeink című rovat, ahol a pénzügyi tudatossághoz, közpénzfelhasználáshoz kapcsolódó fontos fogalmak, aktuális témák kerülnek górcső alá, amelyben továbbra is számít a Felügyeleti vezetők és Pénzügyi kultúra nagykövetek munkájára.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt