Domokos László: Erősödik a korrupciós helyzetek megelőzése

2018-12-10 11:39   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

Magyarországon ma már nemzetközi összehasonlításban is tudatosnak tekinthető a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés, megerősödött a közszféra integritása – hangsúlyozta Domokos László a korrupció elleni állami együttműködés évértékelő rendezvényén az Országházban. Az Állami Számvevőszék elnöke leszögezte: Magyarországon a hatalmai ágak mindegyikében kiépültek azok a rendszerek, amelyek hozzájárulnak a korrupciós helyzetek megelőzéséhez. Ez mutatják az ÁSZ ellenőrzései és elemzései is.

2011. november 18-án – Az Állami Számvevőszék kezdeményezése alapján – a közigazgatási és igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az ÁSZ elnöke közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben erkölcsi kötelezettséget vállaltak az általuk vezetett állami szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítésére, a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésére. Az összefogáshoz 2012-ben csatlakozott az Országos Bírósági Hivatal, 2014-ben a Belügyminisztérium, 2016-ban pedig a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank. 2018. december 10-én, hét évvel a közös nyilatkozat aláírását követően az intézmények a Közbeszerzési Hatóság szervezésében az Országházban értékelték korrupcióellenes tevékenységük elmúlt évét.

 

Domokos László: Erősödik a korrupciós helyzetek megelőzése


Domokos László, az ÁSZ elnöke beszédében rámutatott: határozottan kijelenthető, hogy – ellentétben a különböző percepciókon, egyoldalú véleményeken alapuló, nem ritkán politikai indíttatású támadásokat leplező tanulmányokkal – Magyarországon, a magyar közszférában erősödik a korrupciós helyzetek megelőzését célzó fellépés. Az ÁSZ elnöke kifejtette: legfrissebb zárszámadási ellenőrzése során az Állami Számvevőszék azt állapította meg, hogy Magyarországon az alkotmányos fejezetek, illetve az Országgyűlés felé beszámolási kötelezettséggel rendelkező szervezetek mindegyikében kiépültek a korrupciós veszélyek megelőzését biztosító integritáskontrollok.

 


Domokos László rávilágított: az ÁSZ makrogazdasági elemzései is alátámasztják, hogy Magyarország egy növekedő és bővülő, nem pedig egy korrupcióval súlyosan terhelt ország képét mutatja. Mint mondta: stabil és európai uniós szinten is kiemelkedő a gazdasági növekedés, bővülnek a beruházások, csökkennek az adók, több pénz marad az emberek zsebében, ennek eredményeként nő a lakossági fogyasztás, továbbá minimális szintre csökkent a munkanélküliek száma. Mindemellett évek óta fegyelmezett és szabályszerű a közpénzekkel történő költségvetési gazdálkodás – ismertette az ÁSZ elnöke.

 

Domokos László: Erősödik a korrupciós helyzetek megelőzése


Állami Számvevőszék 2018-ban több mint 300 elvégzett ellenőrzésében, összességében mintegy 1000 ellenőrzött szervezetnél értékelte a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritáskontrollokat – mondta el az elnök. Hozzátette: megállapításainkkal és javaslatainkkal csak idén mintegy 1000 ellenőrzött szervezetnél járultunk hozzá a korrupció megelőzéséhez, a szabályozottság erősítéséhez, a feltárt hiányosságok kijavításához. Elmondta: az integritáskontrollok kiépítettségének ellenőrzésére 2019-ben is nagy hangsúlyt helyezünk. Az ellenőrzéseink eredményeként az ellenőrzött szervezetek által összeállított intézkedési tervek százai biztosítják a korrupciós veszélyek elleni védettség további erősítését – tette hozzá az ÁSZ elnöke.


Domokos László kifejtette még: az ÁSZ felméréseivel őrködik a köztulajdonú vállalatok felett, valamint egyre több szervezet kapcsolódik a 2011. óta minden évben elvégzett Integritás-felméréshez. Domokos László úgy fogalmazott: mindez azt mutatja, hogy terjed az integritás kultúrája Magyarországon, majd rámutatott: meggyőződésem, hogy a jól irányított államhoz mindenekelőtt felkészült, és az integritásközpontú működésre törekvő szervezet- és intézményvezetőkre van szükség. E cél érdekében az ÁSZ 2017-ben indított közpénzügyi vezetőképzést, melynek keretében 2018-ban szociális és gyermekvédelmi intézmények, önkormányzati, illetve az állami tulajdonú vállalatok vezetői, majd novembertől egészségügyi szakrendelők elsőszámú vezetői kapcsolódtak be a korrupciós veszélyek megelőzését is szolgáló képzési programba. Etikus közpénzügyi vezetőképzésünket 2019-ben újabb közpénzügyi területekre terjesztjük ki – jelentette ki az elnök.

 

Domokos László: Erősödik a korrupciós helyzetek megelőzése


Az Állami Számvevőszék ellenőrzéseivel, elemzéseivel, valamint széleskörű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységével 2018-ban is hozzájárult a megelőzésen alapuló korrupció elleni célkitűzések megvalósításához Magyarországon – értékelt Domokos László. Hangsúlyozta: az elért eredmények fenntartása és integritáskultúra további erősítésre érdekében a jövőben a célzott ellenőrzésre, a képzésre és az önértékelési képességek erősítésére helyezzük a hangsúlyt. Meggyőződésem, hogy jó úton járunk, ugyanakkor sok feladatunk van még a jövőben – szögezte le az ÁSZ elnöke. A korrupciós veszélyek megelőzése érdekében tett közös erőfeszítéseket folytatnunk kell. Eredményeinkről pedig tájékoztatnunk kell közvéleményt, Magyarország objektív és tényszerű megítélése érdekében – zárta beszédét Domokos László.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály