Dolgoznak a számvevők Makó Önkormányzatának utóellenőrzésén

2018-08-09 14:12   |   Feltöltötte: Molnár Zsuzsanna

Az ÁSZ számvevői megkezdték a számvevői munkaanyag készítését Makó Önkormányzatának utóellenőrzése keretében. Az utóellenőrzés során a számvevők az egyetemnél a 2016-ban lefolytatott – az Önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodásának szabályszerűségét vizsgáló – ellenőrzés során feltárt hiányosságok pótlását, szabálytalanságok kijavítását ellenőrzik.

Az ellenőrzés az Állami Számvevőszék elnöke által jóváhagyott ellenőrzési programnak megfelelően történik, amely az ellenőrzött szervezetnek megküldésre került.


Az utóellenőrzés célja annak értékelése, hogy a 16108. számú számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban, az Önkormányzat által készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat, a feladatra kijelöltek végrehajtották-e. A vállalt intézkedések végrehajtásával az adott terület szabályszerű működése vonatkozásában a kockázatok csökkenhetnek. Az intézkedések hiányos, illetve késedelmes végrehajtása, vagy annak elmaradása a szabályszerűség és a felelős vezetői magatartás vonatkozásában kockázatot hordoz, ami azt mutatja, hogy az ellenőrzések során feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok kezelése nem kapott kellő hangsúlyt.


Az ÁSZ szintjén az utóellenőrzése visszacsatolást ad az ellenőrzési jelentések hasznosulásáról, az ellenőrzött szintjén pedig hozzájárul a szabályszerű működés megteremtéséhez.

 


Az ellenőrzés az előzetes ütemezésének megfelelően halad. A számvevők a rendelkezésükre álló dokumentumok alapján ellenőrzik, hogy a makói önkormányzat végrehajtotta-e az Állami Számvevőszék 2014. évi 16108. számú számvevőszéki jelentésében tett megállapításokkal összhangban vállalt feladatokat. A számvevők a tények objektív feltárása, értékelése után részletesen alátámasztott megállapításaikat számvevői munkaanyagban rögzítik.

 

 

Molnár Zsuzsanna
ellenőrzésvezető