Civil szervezetek felvetéseit értékeli az ÁSZ

2018-02-01 15:53:00   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő

Megkezdte a 2018. áprilisi 8-i országgyűlési választásokkal kapcsolatos ellenőrzések előkészítését az Állami Számvevőszék. Ennek érdekében az ÁSZ kötetlen eszmecserére hívta meg a Transparency International Magyarország és a K-Monitor Közhasznú Egyesület képviselőit. Az ÁSZ törvényi előírás alapján a választást követő egy éven belül ellenőrzi a választási kampányidőszakban felhasznált pénzek elszámolását.

Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladata az országgyűlési választási kampányban a jelölőszervezetek és jelöltek által a választásra fordított a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvényben meghatározott állami és más pénzeszközök felhasználásának az ellenőrzése. A választást követő egy évben lefolytatandó ellenőrzés célja, annak megállapítása, hogy az egyéni képviselő-jelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampány során betartották-e a törvényi előírásokat.

 


A választás időpontjának kitűzése után az ÁSZ megkezdte a vonatkozó ellenőrzések előkészítését. ÁSZ számára kiemelten fontos, hogy az ellenőrzésein keresztül a társadalom a vonatkozó és hatályos törvényi előírásoknak megfelelően képet kapjon a választási kampánypénzek felhasználásáról. Az ÁSZ feltérképezi az ellenőrzése szempontjából releváns és elérhető dokumentumokat, állásfoglalásokat.


Ennek érdekében az ÁSZ kötetlen eszmecserére hívta meg a Transparency International Magyarország és a K-Monitor Közhasznú Egyesület képviselőit. A Számvevőszék székházában megtartott találkozón az ÁSZ részéről részt vett Holman Magdolna főtitkár, Horváth Bálint kommunikációs vezető és Gál Nóra jogi vezető. A Transparency Internationalt Ligeti Miklós jogi igazgató, a K-Monitort pedig Léderer Sándor ügyvezető igazgató és Barsi Orsolya irodavezető képviselték.

 


A találkozón elhangzottak alapján az Állami Számvevőszék értékeli a civil szervezetek felvetéseit, javaslatait a kampánypénzek ellenőrzésének előkészítése során.


Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály