Célkeresztben a fővárosi adóbevételek megosztása

2018-12-01 09:02   |   Feltöltötte: Dr. Schwarczenberger Hanna

Készül a számvevőszéki jelentéstervezet a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2018. évi megosztásának ellenőrzéséről.

Az ellenőrzésvezető megkezdte a számvevőszéki jelentéstervezet összeállítását a számvevői munkaanyagok alapján. A számvevők értékelték a Fővárosi Önkormányzat 2018. évi forrásmegosztási rendeletalkotási folyamata szabályozottságát és szabályszerűségét; a forrásmegosztás bevételi tervszámai megalapozottságát, a forrásmegosztás szabályszerűségét; a forrásmegosztásnál figyelembe vett, a Fővárosi Önkormányzati Adóhatóság működtetésével összefüggő, helyi adózással kapcsolatos kiadások megállapítása és elszámolása szabályszerűségét; mindezek alapján azt, hogy szükséges-e korrekciót érvényesíteni a 2019. évi forrásmegosztás során.

 


A számvevői munkaanyagokban foglalt tényekkel, dokumentumokkal, jogszabályokkal alátámasztott megállapításokat az ellenőrzésvezető a szakmai hitelesség és a közérthetőség egyidejű szem előtt tartásával szintetizálja és tömöríti jelentéstervezetté.


A 2018. évi forrásmegosztás ellenőrzésével az ÁSZ – a törvényben előírt kötelezettség teljesítésén túl – a társadalom számára jelzi, hogy a közpénz tervezett megosztása sem maradhat ellenőrizetlenül, amellyel hozzájárul az értékteremtő rend kialakításához, megőrzéséhez. Az ellenőrzés eredményeképp a törvényalkotás számára tapasztalatok állnak rendelkezésre a forrásmegosztás szabályozásáról, a forrásmegosztási rendelet szabályszerűségéről, következtetés vonható le arra vonatkozóan, hogy indokolt-e jogszabályi módosítás kezdeményezése. Az ellenőrzés az ellenőrzött számára visszajelzést ad a forrásmegosztás szabályosságáról, javaslataival hozzájárul az esetleges hiányosságok kiküszöböléséhez.

 

Korsósné Vigh Andrea
ellenőrzésvezető