Beindult a munka két szociális intézményfenntartó ellenőrzésében

2018-12-28 13:46   |   Feltöltötte: Kerekes Péter

Az Állami Számvevőszék 2018. november 26-án kezdte meg két nem állami szociális intézményfenntartó, a péceli székhelyű Egymást Segítő Egyesület és a budapesti székhelyű Szociális és Rehabilitációs Alapítvány ellenőrzését. A felkészülés időszaka után megkezdődött a számvevői és szakértői munkaanyagok összeállítása.

Az Állami Számvevőszék a stratégiájában célul tűzte ki, hogy az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások ellenőrzésével hozzájárul ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívüli szervezetek is átlátható módon használják fel a közfeladatok szerződésben vállalt ellátása érdekében. Ezzel összhangban kezdte el az ÁSZ 2018. november 26-án a két államháztartáson kívüli szociális intézményfenntartónál a központi költségvetésből kapott támogatásaik felhasználásának ellenőrzését. Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a támogatások igénylése, esetleges módosítása, elszámolása, valamint felhasználása a vonatkozó jogszabályi előírások szerint történt-e.

 

Az ellenőrzésekbe kijelölt számvevők és külső szakértők a jogszabályi környezetből való felkészülés és az ellenőrzött szervezetek által szolgáltatott adatok felülvizsgálata után elkezdték az ellenőrzési program végrehajtását. Következtetéseiket számvevői és szakértői munkaanyagban rögzítik.

 

Kerekes Péter