Befejeződött Nyírkarász Községi Önkormányzat ellenőrzése

2018-10-09 10:00:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

Az Állami Számvevőszék befejezte Nyírkarász Községi Önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, ezáltal nem volt biztosított a közpénzfelhasználás szabályossága, a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás. Az integritás szemlélet nem érvényesült az önkormányzatnál, az integritás kontrollok kialakítása nem a kockázatokkal arányosan történt.

Az ÁSZ a stratégiai céljával összhangban – az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény felhatalmazása alapján − végzi a közpénzekkel, az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás, valamint a helyi önkormányzatok számviteli rendje betartásának és belső kontrollrendszere működésének ellenőrzését, továbbá támogatja az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénz felhasználás megteremtését. A közpénzzel gazdálkodó szervezetek esetében prioritásként kezeli az ÁSZ a belső kontrollrendszer megfelelő működése ellenőrzését.

 

 Befejeződött Nyírkarász Községi Önkormányzat ellenőrzése

 

Nyírkarász Községi Önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű. A kontrollkörnyezet kialakítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, mert a polgármesteri hivatal nem rendelkezett a jogszabályi előírásoknak megfelelő szervezeti és működési szabályzattal, továbbá a számviteli politika, a számlarend, a leltározási szabályzat nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.


Nem állapították meg az önkormányzat gazdálkodásában rejlő, illetve a szervezeti célokkal összefüggő kockázatokat, valamint nem rendelkeztek integrált kockázatkezelési eljárásrenddel. A szabályszerű közpénzfelhasználás nem volt biztosított, mert a kontrolltevékenységek gyakorlása a kötelezettségvállalások, valamint a kiadások elszámolásának szabálytalanságai miatt nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

 

Befejeződött Nyírkarász Községi Önkormányzat ellenőrzése


Nem alakították ki a szervezet tevékenységének, a célok megvalósításának folyamatos és eseti nyomon követését biztosító rendszert. A jogszabályban előírt közérdekű adatokat nem tették közzé, ezzel nem biztosították az átlátható működést. Az önkormányzat gazdálkodásában rejlő, a szervezeti célokkal összefüggő hiányosságok, illetve a korrupciós kockázatok felmérésének és azonosításának elmaradása miatt az integritás kontrollok kialakítása nem a kockázatokkal arányosan történt.


A megállapítások alapján az ÁSZ Nyírkarász Községi Önkormányzat jegyzőjének 12, a polgármesternek kettő javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

 

Varga Edit

felügyeleti vezető

 

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály