Befejeződött az ÁSZ ötödik nemzetközi integritás szemináriuma

2018-03-09 13:55   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő

Lezárult az Állami Számvevőszék március 5. és 9. között megrendezett, nemzetközi integritás konferenciája és ötnapos tudásmegosztó szemináriuma. Az idén már ötödik alkalommal megtartott rendezvényen 25 ország 40 számvevőszéki szakértője vett rész, akik elsősorban ázsiai, afrikai, délkelet-európai és dél-amerikai fejlődő országokból érkeztek. Az egész hetes programsorozat keretében a szakértők megismerkedhettek a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatokkal, melyek segítségével a jövőben hazájukban is hozzájárulhatnak az integritásalapú közigazgatási kultúra és a transzparens államműködés fejlesztéséhez.

Az ÁSZ hagyományosan megrendezett nemzetközi integritás szemináriumán évről évre egyre több fejlődő ország számvevőszéke képviselteti magát. Idén a rendezvényen huszonöt – ázsiai, afrikai, délkelet-európai, továbbá dél és közép-amerikai – ország, több mint negyven számvevőszéki szakértője vett részt; Albániától kezdve, Bhutánon, Brazílián, Kenyán és Kínán keresztül, egészen Nepálig, Salvadorig és Szváziföldig. Az eseményhez csatlakozott a vietnámi számvevőszék Magyarországra érkezett hét fős felsővezetői delegációja, valamint az INTOSAI elnökségét betöltő Egyesült Arab Emírségek két szakértője is.

 


Az ÁSZ budapesti székházában megrendezett március 5-ei nyitókonferencián Domokos László elnök bemutatta az ÁSZ korrupció megelőzése érdekében végzett tevékenységét, szerepvállalását. Felidézte: az ÁSZ évenként elvégzett Integritás-felmérésében 2017-ben minden korábbinál több, összesen 3346 költségvetési szervezet, önkormányzat vett részt, mely azt bizonyítja, hogy megerősödött a magyar közszféra integritása, korrupció elleni védekezőképessége. Einar Gørrissen, az IDI vezérigazgatója szólt a szervezet korrupció megelőzését célzó, a Számvevőszékkel együttműködésben programjának eredményeiről. Doan Xuan Tien, az ázsiai számvevőszékeket tömörítő ASOSAI 2018 és 2021 közötti elnökségét adó Vietnámi Számvevőszék alelnöke a számvevőszékek korrupció megelőzését célzó tevékenységét emelte ki és az állami szervek együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, a szervezet integritás területén elért legfontosabb eredményeit, a bíróságok etikai kódexét, illetve a bíróságok integritási szabályzatát mutatta be. A rendezvény keretében az ÁSZ elnöke átadta a 2018-as Solidus-díjakat, amelyet idén Handó Tünde, az OBH elnöke, és Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője vehetett át.

 


A szeminárium második napján a résztvevők hazai és nemzetközi antikorrupciós programokkal ismerkedtek meg. Az ÁSZ Integritás Projektjéről és az ÁSZ által kidolgozott integritás modellről tájékozódtak, az IT beszerzések korrupciós kockázatainak kezelése kapcsán betekintést nyertek az ENSZ korrupció elleni szerepvállalásába, valamint első alkalommal egy olyan ország előadását is meghallgathatták, amely a magyar módszertant alapul véve indította el saját integritás projektjét. Macedónia szakértője előadásában az első felmérés eredményeit és tapasztalatait osztotta meg. A nap végén a külföldi szakértők megismerkedtek az ÁSZ kockázatészlelési és elemzési rendszerének alapjaival is.

 


Szerdán a szakemberek nemzetközi csapata az ÁSZ Integritás felmérését támogató térinformatikai rendszer alkalmazásával ismerkedett meg, valamint előadásokat hallgatott a köztulajdonban lévő gazdasági társaságok Integritás felmérésével, továbbá az integritás ellenőrzésének módszertanával kapcsolatosan. A szakmai program során, a nap lezárásaként az Oscar-díjas Mindenki című film is levetítésre került, amely egy sajátos példán keresztül mutatja be az integritás fontosságát. A szeminárium negyedik napján a résztvevők a Nemzeti Közszolgálati Egyetem előadását hallgathatták meg, valamint betekintést nyertek az integritás felmérésekre épülő 2017. évi elemzés módszertanába és fő megállapításaiba.

 


Az ötnapos rendezvény zárónapján az átláthatóság és a kommunikáció került a figyelem középpontjába. Pénteken Horváth Bálint, a Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály vezetője és Gergely Szabolcs integritás szakértő tartottak előadást „Átláthatóság és integritás” címmel. Többek között szó esett az ÁSZ megújított kommunikációs stratégiájáról, hiszen a transzparencia megvalósíthatatlan anélkül, hogy ne kerülne figyelembevételre az egyes célcsoportok információigénye tartalom és érthetőség tekintetében. Az átláthatóság nélkülözhetetlen szerepet tölt be az intézmény iránti hitelesség és bizalom kiépítésében, ennek megfelelően az ÁSZ nagy hangsúlyt fektet a tényszerű kommunikációra.

 

Az ÁSZ ötödik nemzetközi integritás szemináriumának résztvevői


Az előadást követően a vizsgákon elért eredményeket és sikereket ünnepelhették a négy kontinensről érkezett számvevőszéki kollégák. A záró ünnepség során a résztvevők névre szóló, a szeminárium elvégzését igazoló oklevelet kaptak.

 

Czinder Enikő
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály