Befejezés előtt öt kórház ellenőrzése

2018-08-08 08:20   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

Az Állami Számvevőszék folytatja az egészségügyi szervezetek – kórházak és szakrendelő gazdasági társaságok – ellenőrzését. Ennek keretében kedden lezárult három szakrendelő ellenőrzése és jelenleg is folyamatban van a szekszárdi, a soproni, a hatvani, a mosonmagyaróvári és a Berettyóújfaluban működő kórház ellenőrzése, amelyek során az ÁSZ értékeli az egyes intézmények gazdálkodásának törvényi előírásoknak való megfelelőségét, valamint a korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító kontrollrendszerek kialakítását is.

Az Állami Számvevőszék kiemelten fókuszál az egészségügyi ágazatba tartozó közpénzfelhasználó szervezetek, kórházak és szakrendelő gazdasági társaságok ellenőrzésére. A kórházak, mint a központi alrendszer intézményei meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban, ezért kötelesek a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kezelni, valamint megfelelni a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásoknak. A törvényi előírások és gazdálkodási szabályok betartása a szervezet vezetőinek a felelőssége, a gazdálkodási szabálytalanságok pedig a szakmai feladatellátás biztonságát is veszélyeztetik. Az elmúlt években lezárt ellenőrzésekről itt olvashat egy összefoglaló cikket.

 

Az Állami Számvevőszék folytatja az egészségügyi szervezetek – kórházak és szakrendelő gazdasági társaságok – ellenőrzését.


Az Állami Számvevőszék folytatja az egészségügyi szervezetek (kórházak, járóbetegellátó gazdasági társaságok) ellenőrzését. Kedden három szakrendelő gazdasági társaság ellenőrzés zárult le, valamint jelenleg is több egészségügyi intézmény és társaság ellenőrzése van folyamatban. Ennek keretében jelenleg öt központi költségvetési intézményként működő kórház ellenőrzése zajlik. A szekszárdi székhelyű Tolna Megyei Balassa János Kórház, a hatvani székhelyű Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet, a soproni székhelyű Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház- Rendelőintézet, valamint a Berettyóújfaluban működő Gróf Tisza István Kórház ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket az ÁSZ észrevételezésre megküldte az ellenőrzött szervezetek részére.


Az Állami Számvevőszék ellenőrzései kiterjednek az ellenőrzött szervezetekre vonatkozó irányító szervi feladatok ellátására, a kórházak belső kontroll rendszerének kialakítására és működtetésére. Az ellenőrzések során az ÁSZ értékeli az intézmények a pénzügyi és vagyongazdálkodásának szabályszerűségét, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítését, valamint a korrupciós kockázatok ellen védelmet biztosító integritás szemlélet érvényesülését is. Az ÁSZ az ellenőrzöttek észrevételeinek beérkezése után véglegezi és hozza nyilvánosságra a számvevőszéki jelentéseket.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály