Az önkormányzatok gazdálkodásának jövőbeli kihívásai

2018-11-08 14:20:00   |   Feltöltötte: Szappanos Júlia

2018. november 5-6. napokon került sor az EUROSAI Önkormányzati Ellenőrzés Munkacsoport szemináriumára és éves ülésére. A szeminárium célja volt a regionális és ország specifikus kihívások beazonosítása az önkormányzatok gazdálkodásával összefüggésben.

A kétnapos, az önkormányzati gazdálkodásra fókuszáló szemináriumon 26 számvevőszék képviselői vettek részt. Részt vett továbbá az OECD vezető közgazdász munkatársa, aki általánosságban elmondta, hogy az önkormányzatok, a települések a saját bevételeiket meghaladóan költenek, függenek a központi költségvetési támogatástól.


A szemináriumon releváns ellenőrzési tapasztalataikat osztották meg Litvánia, Finnország, Izrael, Szlovénia, Olaszország, Lettország, Szerbia legfőbb ellenőrző intézményeinek megjelent képviselői. Az előadások az önkormányzati pénzügyek irányítása, a fenntartható önkormányzati gazdálkodás, a helyi önkormányzat finanszírozási rendszere vonatkozásában meglévő ellenőrzési tapasztalatokra tértek ki.

 

Az önkormányzatok gazdálkodásának jövőbeli kihívásai


Az éves ülésen az EUROSAI Önkormányzati Ellenőrzés Munkacsoport 2017-2020 munkaprogramjában elfogadott feladatok aktuális állapotát mutatták be. A munkacsoport 2017-2020. közötti időszakra szóló munkaprogramját az EUROSAI 2017. évi Kongresszusa fogadta el 2017-ben.


A munkacsoportot a litván számvevőszék vezeti, 27 különböző európai számvevőszék vesz részt a tevékenységében.

Szappanos Júlia

osztályveztő